Θα είναι ο χειμώνας της Όμικρον ο πιο επικίνδυνος;

Θα είναι ο χειμώνας της Όμικρον ο πιο επικίνδυνος;

Καθώς τα κρούσματα της Όμικρον πολλαπλασιάζονται με φρενήρεις ρυθμούς, φέρνοντας ξανά πάνω από την Ευρώπη τον εφιάλτη των lockdown.

Στη Μεγάλη Βρετανία τα κρούσματα της «Ο» κοντεύουν να ξεπεράσουν τις 25.000, έχουν ήδη ξεπεράσει τα 83 στην Ιταλία και αρκετά δυτικά κράτη ανακοινώνουν τη λήψη σκληρών μέτρων παραμονές Χριστουγέννων. Η Μ. Βρετανία που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα της Όμικρον προτίθεται να λάβει μέτρα, η Ολλανδία ανακοινώνει σκληρό lockdown, κλείνοντας τα καταστήματα - πλην αυτών που πωλούν βασικά είδη διαβίωσης και η Ιρλανδία κλείνει μετά τις 8.00 μ.μ. τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Εντός των συνόρων ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, παρακολουθώντας αυτές τις εξελίξεις επισημαίνει πως «εκτός από το γενικό lockdown που δεν το συζητώ, δεν αποκλείω τίποτα».

Τα νέα στοιχεία που συλλέγονται για το στέλεχος Όμικρον, πρώτα στη Νότιο Αφρική και μετά στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η «Ο» κάνει πραγματική επέλαση, όπως είχε συμβεί πριν από αρκετούς μήνες με το στέλεχος Δέλτα, αρχίζουν και σκιαγραφούν ένα…μοτίβο συμπεριφοράς, δίνοντας μια πρόγευση και μια πρόβλεψη για το τι πρέπει να περιμένουμε και τι να φοβόμαστε.

Το Λονδίνο έχει καταστεί εδώ και αρκετά 24ωρα πεδίο δράσεως της εξάπλωσης του στελέχους Όμικρον όπου μέσα σε λίγες ημέρες από την ώρα που πέρασε τα σύνορα του Ην. Βασιλείου τα κρούσματα της «Ο»  άγγιξαν τα 25.000 και έφτασαν να αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 75% των νέων διαγνώσεων, ενώ έχει καταγραφεί αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία κατά 30%.

Το τελευταίο αυτό εύρημα «ταρακούνησε» τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς είναι το πλέον ανησυχητικό και δυστυχώς δεν είναι το μόνο. Στην καρδιά του Λονδίνου βρίσκεται το Imperial College, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου που με νέα του μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Όμικρον δεν είναι περισσότερο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα, η οποία θυμίζουμε - για την ιστορία - πως κατάφερε να αυξήσει εκθετικά τα κρούσματα και να πλημμυρίσει τα βρετανικά νοσοκομεία με ασθενείς covid φτάνοντας το NHS (το Βρετανικό Σύστημα Υγείας) στα όρια του.

Δηλαδή, η επιβεβαιωμένη αύξηση στις νοσηλείες στο Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί με το κύριο εύρημα του πανεπιστημίου Imperial College London και χτυπά διπλό καμπανάκι κινδύνου καταφέρνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στην επιστημονική θεωρία που λέει πως «ναι μεν η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική αλλά φαίνεται να προκαλεί ήπια νόσο».

Το σενάριο μιας εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης (όπως ήδη το ξέρουμε) που να είναι και πιο λοιμογόνος - δηλαδή  να προκαλεί βαρύτερη νόσο είναι εφιαλτικό και το «αρχόμενο» 5ο κύμα της Όμικρον που αναμένεται να «φουσκώσει» μετά τα μέσα του Γενάρη 2022, περιλαμβάνει στο διάβα του το Ην. Βασίλειο, την Ιρλανδία που βάζει λουκέτο μετά τις 8.00 το βράδυ σε φαγητό και διασκέδαση, τη Γερμανία, τη Γαλλία που ακυρώνει όλες τις υπαίθριες εορταστικές εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία που προβαίνει σε αυστηρό lockdown την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκεί, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φαούτσι, εκτιμά πως η Όμικρον μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα καταστεί κυρίαρχη. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών του Imperial College London, η μολυσματικότητα της «Ο» είναι 5,4 φορές μεγαλύτερη από της «Δέλτα», και η υψηλή της μεταδοτικότητα σε συνδυασμό με την ικανότητα ανοσιακής διαφυγής και τη δυνατότητα επαναμόλυνσης των ατόμων με φυσική ανοσία (από προηγούμενα στελέχη) σε ποσοστό 81% και εμβολιασμένων ατόμων με δύο δόσεις των υπαρχόντων εμβολίων σε ποσοστό 80% την καθιστούν «δημόσιο κίνδυνο πρώτου μεγέθους».

Το βασικό παρήγορο στοιχείο που ήδη έχει αναδείξει μιλώντας στο Liberal ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, είναι πως η προσθήκη της 3ης δόσης στο εμβολιαστικό σχήμα αυξάνει πολύ την προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου, σε ποσοστό κατά 75% - 80%. Επίσης η μελέτη του Imperial College δεν βρίσκει ενδείξεις ότι η Όμικρον προκαλεί νόσο με χαμηλότερη βαρύτητα από τη Δέλτα. 

Μοιραία, η ενδεχόμενη δυναμική του 5ου κύματος συγκρίνεται με την επέλαση της Δέλτα, όπου θα πρέπει να ληφθούν δύο επιπλέον παράγοντες υπόψη. Ο ένας είναι πως η διασπορά της Δέλτα έγινε μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή στην κατεξοχήν εποχή του χρόνου που η δυνατότητα μετάδοσης μιας λοίμωξης είναι μικρότερη καθώς ο κόσμος περνάει τον περισσότερο χρόνο του έξω στον καθαρό αέρα. 

Επίσης, η διασπορά έγινε μεν σε εποχή διακοπών, αλλά όχι σε ολιγοήμερη  εορταστική περίοδο όπου όλοι βγαίνουν τις ίδιες μέρες και τις ίδιες ώρες. Αν στην εξίσωση ληφθούν υπόψη όλα αυτά, πως η Όμικρον ήδη μετρά διψήφιο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων  στην Ελλάδα - εκ των οποίων 3 είναι «ορφανά», ότι εξαπλώνεται ταχύτατα, μολύνει τους ανθρώπους που νιώθουν άτρωτοι γιατί νόσησαν ή εμβολιάστηκαν, ότι έχουμε μπροστά μας 20 εορταστικές ημέρες με ρεβεγιόν και προσκλήσεις και ότι ακολουθούν τρεις αληθινά κρύοι μήνες (Ιανουάριος-Μάρτιο), με τα πρώτα τροποποιημένα εμβόλια να μην αναμένονται πριν από τις αρχές Απριλίου, η κατάσταση μοιάζει δυσοίωνη.

Εκτός από το αισιόδοξο εύρημα πάντως της διευρυμένης προστασίας που προσφέρει η 3η δόση, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης καταγράφει δύο ακόμα ενθαρρυντικά μηνύματα: Πώς το μέτρο της υποχρεωτικότητας στους άνω των 60 ετών «δούλεψε», καθώς η εμβολιαστική κάλυψη πριν τη σχετική ανακοίνωση ήταν 81% και μετά αυξήθηκε στο 88% και πως σε αληθινούς αριθμούς,   από τους 580.000 μη εμβολιασμένους μεσήλικες και ηλικιωμένους 60 ετών και άνω, σήμερα οι 140.000 έχουν είτε κάνει το εμβόλιο είτε το έχουν προγραμματίσει. 

Για επέκταση της υποχρεωτικότητας στο άμεσο μέλλον (είτε σε επόμενη ηλικιακή ομάδα είτε επαγγελματικές ομάδες) και για επαναφορά της τηλεργασίας μιλά ο καθηγητής Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας, σχολιάζοντας πως θα διακινδυνεύσει η λειτουργία των σχολείων με φυσική παρουσία, μετά τη δυσμενή εικόνα με συρροές κρουσμάτων σε σχολικές εκδρομές του χειμώνα.