Θ. Βασιλακόπουλος: Νέο lockdown εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών

Θ. Βασιλακόπουλος: Νέο lockdown εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών

Το φθινόπωρο θα έχουμε νέο lockdown εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών, καθώς «το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους» προειδοποίησε σήμερα ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον Ant1 ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο διαχωρισμό των χώρων συνάθροισης σε αμιγείς και μικτούς λέγοντας ότι  «η συγκεκριμένη διαδικασία αποδίδει τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που αντιστοιχούν στον εμβολιασμένο σε αντιδιαστολή με τον μη εμβολιασμένο».

Πρόσθεσε δε ότι δεν στερείται κάποιος συμπολίτης μας του δικαιώματος να βγει να φάει σε μια ταβέρνα, καθώς θα υπάρχουν πολλά μεικτά καταστήματα, αλλά με πιο αυστηρά μέτρα.

Σημείωσε ότι τα μέτρα αυτά αφορούν σε εσωτερικούς χώρους λειτουργίας, εκεί όπου η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγαλύτερη.

«Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες: πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλαξη Δέλτα, και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί δεδομένο ότι στα μαγαζιά για εμβολιασμένους το προσωπικό θα έχει κάνει τα εμβόλια και τόνισε ότι για να λειτουργήσει η κοινωνία με ασφάλεια θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. 

«Πολύ φοβάμαι ότι μεγάλο μέρος των καταστηματαρχών θα επιλέξουν να είναι μεικτής λειτουργίας στο βωμό του να έχουν μεγαλύτερη γκάμα πελατών» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί σε παρόμοιες δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής αναφέρθηκε και στη μετάλλαξη Δ εκτιμώντας ότι το στέλεχος Δέλτα θα εξαπλωθεί με μαθηματική ακρίβεια περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές φθινοπώρου, τα κρούσματα θα ανέβουν και είναι ερώτημα τι θα κάνει η κοινωνία εάν το ποσοστό όσων αρνούνται να εμβολιαστούν είναι γύρω στο 35% με 40%.