Τετ α τετ Πανούση-εισαγγελέων για τις καταγγελίες περί διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

Τετ α τετ Πανούση-εισαγγελέων για τις καταγγελίες περί διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ.

Μετά τον πολιτικό σεισμό που προκάλεσαν οι καταγγελίες περι απειλών απο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που «έχουν σχέση με τρομοκράτες» και πριν καταθέσει τον σχετικό φάκελο που λέει ότι διαθέτει, ο Γιάννης Πανούσης βρέθηκε σε τετ-α- τετ με τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και κατέθεσε στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για ζητήματα διαφθοράς στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Υπάρχουν ποινικές ευθύνες»

Ο Γιάννης Πανούσης, εξερχόμενος σήμερα από τον Άρειο Πάγο, δήλωσε: «Το σύνολο των στοιχείων το κατέθεσα, για να το αξιολόγησει η δικαιοσύνη. Η άποψή μου ειναι οτι προκύπτουν ποινικές ευθύνες. Αυτό, όμως, θα το δει η δικαιοσύνη. Το πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάψει τα καρκινώματα του κι έτσι είναι η ώρα της δικαιοσύνης».

«Σέβομαι τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός με τίμησε δύο φορές: μία που με έβαλε στην κυβέρνηση και μία που με έβγαλε για να με προστατέψει», είπε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, κατά την έξοδο του από το γραφείο της εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένης Ράικου.

Ο κ. Πανούσης μετέβη στο γραφείο της κ. Ράικου, μετά τον Άρειο Πάγο, καθώς έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο έρευνας για κρούσματα διαφθοράς στην ΕΛΑΣ.

Ο κ. Πανούσης παρέμεινε περίπου μισή ώρα στο εισαγγελικό γραφείο και εξερχόμενος δήλωσε πως προσέθεσε διαφωτιστικά στοιχεία στην εισαγγελική έρευνα που αφορά εμπλοκή λιμενικών, στελεχών της ΕΥΠ και ενδεχομένως αστυνομικών σε κυκλώματα που εκμεταλλεύονται μετανάστες.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός: «Αναμένεται η τελική κρίση της εισαγγελίας. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει υπόγεια διασύνδεση με συγκεκριμένα πρόσωπα. Ακολούθησα τη γνώμη του πρωθυπουργού που πιστεύει ότι σε αυτά τα θέματα πρέπει να ακολουθούμε τη δικαστική οδό».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι ικανοποιημένος από τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα που ανέδειξε ο ίδιος με τις καταγγελίες του, ο κ. Πανούσης επανέλαβε: «Εγώ δεν ανήκω στη κυβέρνηση, δεν είναι θέμα συγκίνησης. Σέβομαι τους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός με τίμησε δύο φορές. Μια που με έβαλε στη κυβέρνηση και μια που με έβγαλε για να με προστατέψει».

Να σημειωθεί ότι η κλήση του κ. Πανούση στην εισαγγελέα Διαφθοράς δεν σχετίζεται με το τμήμα της συνέντευξης του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» σχετικά με απειλές που υποστηρίζει ότι δέχεται, θέμα για το οποίο ο πρώην υπουργός παρέδωσε στοιχεία στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανούσης κατέθεσε στοιχεία με συγκεκριμενα ονόματα πολιτικών και μη προσώπων που είτε εμπλέκονται στις απειλές που δέχθηκε, είτε ήταν γνωστές σε αυτούς. Συμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα στοιχεία που κατέθεσε περιλαμβάνονται και από μαγνητοφωνημένες συνομιλίες.

Όπως είναι γνωστό εδώ και μήνες, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, υπό την εποπτεία της επικεφαλής του θεσμού εισαγγελέως Ελένης Ράικου, διενεργεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα καταγγελιών που αφορούν σε φαινόμενα διαφθοράς στην Ελληνική Αστυνομία, θέμα που έθιξε στις πρόσφατες δηλώσεις του. Είπε χαρακτηριστικά:

«Γιατί στην Αστυνομία υπάρχει και χρήμα. Πολύ χρήμα, και ήταν και αυτή η πλευρά. Δεν είναι μόνο η ιδεολογικοπολιτική κάποιων εκεί πέρα. Οι μίζες είναι μίζες. Και αυτές δεν έχουν χρώμα, γιατί το χρήμα δεν έχει χρώμα, δυστυχώς. Εγώ είπα σε μια παρέα ότι χρωστάω δύο πράγματα στον Αλέξη Τσίπρα. Πρώτον, που με έβαλε και, δεύτερον, που δεν με έβαλε τη δεύτερη φορά στην κυβέρνηση, γιατί νομίζω ότι με προστατεύει. Δεν κάνω εγώ γι' αυτά τα πράγματα. Να βλέπω να κλέβουν, να κάνουν, να αρπάζουν και να λέω “δεν πειράζει, είμαι υπουργός”».

Αμηχανία στην κυβέρνηση

Μέχρι στιγμής, φαίνεται να υπάρχει αμηχανία στην κυβέρνηση -μετά τις νέες δηλώσεις του κ. Πανούση και την κατάθεσή του στον εισαγγελέα-, η οποία αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε. Αναμένοντας, πιθανότατα, να διαρρεύσουν ή να δοθούν τα ονόματα στη δημοσιότητα, πριν κάνει οποιοδήποτε επίσημο σχόλιο.

Δυο βουλευτές και ένα μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν σχέσεις με τρομοκράτες

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το skai.gr, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Πανούσης καταγγέλει ότι δύο βουλευτές κι ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ «έχουν ευθέως σχέσεις» με μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ αναφέρει μάλιστα ότι υπάρχουν κι άλλοι στο κυβερνών κόμμα που έχουν μια «πιο χαλαρή σχέση». «Έχω στοιχεία και γι' αυτούς», τονίζει.

Ο πρώην υπουργός αποκάλυψε ότι έχει ενημερωθεί ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τις καταγγελίες που έχει κάνει και εξέφρασε την απορία γιατί του ζητά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, με την οποία ο κ. Πανούσης «εγκαλείται» για τη δημοσιοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ, ο ίδιος απαντά:

«Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω τον Τσίπρα. Εγώ προσπάθησα να κρατήσω το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, γι'' αυτό και πήγα σε συμβολαιογράφο όπου και παρέδωσα όλα τα στοιχεία. Εκείνος θέλει τη δημοσιότητα. Θα την έχει». Ερωτηθείς για τη στάση του πρωθυπουργού, ο πρώην υπουργός σχολιάζει: «Εκτιμώ ότι μόνο ένας λόγος δικαιολογεί αυτήν τη στάση. Αυτούς τους 2-3 θέλει να τους "σεντράρει"».

Διαβάστε ακόμα:

-Γ. Πανούσης: Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου σήμερα