Το τελικό πόρισμα της προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Το τελικό πόρισμα της προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής το τελικό πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής που ερεύνησε την υπόθεση Novartis και τις ενέργειες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τον οποίο προτάθηκε ποινική δίωξη για οκτώ αδικήματα, τέσσερα εκ των οποίων φέρουν κακουργηματικό χαρακτήρα.

Το τελικό κείμενο, συνολικά 895 σελίδων, περιλαμβάνει το πόρισμα των μελών της πλειοψηφίας, την πορισματική έκθεση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τα κείμενα συμπερασμάτων του Κινήματος Αλλαγής και του ΚΚΕ. Σημειώνεται ότι ΜεΡΑ25 και Ελληνική Λύση δεν κατέθεσαν κείμενα συμπερασμάτων.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας θα εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία η αντίστοιχη πρόταση άσκησης δίωξης για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης για οκτώ αδικήματα κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου, αναφερόμενη στο πόρισμά της τόσο στην υπόθεση Novartis όσο και στις υποθέσεις των κ.κ. Αθανασίου και Τσατάνη, με ειδικότερες αναφορές στη στοχοποίηση συγκεκριμένων εισαγγελέων.

Συγκεκριμένα, είχε προταθεί η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου για τα εξής αδικήματα:

- Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)

- Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)

- Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ)

-  Παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ) σε: α. Τουλουπάκη, β. Ράικου, γ. Αθανασίου, δ. Τσατάνη.

- Απόπειρα εκβίασης (385ΠΚ)

- Δωροληψία κρατικού αξιωματούχου (159ΠΚ)

- Δωροληψία υπαλλήλου (235)

- Εγκληματική οργάνωση συμμορία (187ΠΚ)