Το «τελευταίο αντίο» στον Αντώνη Λιβάνη

Το «τελευταίο αντίο» στον Αντώνη Λιβάνη

Στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών πραγματοποιήθηκε, η κηδεία του Αντώνη Λιβάνη που πέθανε την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 94 ετών, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η ταφή στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

ΛΙΒΑΝΗΣ1

Το «παρών» στην κηδεία έδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι συναγωνιστές και συνοδοιπόροι στους αγώνες του κατά της χούντας και για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Σκανδαλίδης, Σήφης Βαλυράκης, Κώστας Γείτονας, Νίκος Σηφουνάκης, ο Α'' αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης ως εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου, ο Φώτης Κουβέλης, η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο επιχειρηματίας Γιώργος Βαρδινογιάννης τίμησαν τον εκλιπόντα.

Ήταν ακόμη εκεί ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Θανάσης Τσούρας, Γιώργος Ανωμερίτης), αλλά και πρώην και νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, από τον ΣΥΡΙΖΑ -μεταξύ άλλων- η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Χρήστος Σπίρτζης. Ακόμη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Μιλένα Αποστολάκη, η ''Αντζελα Γκερέκου, και πλήθος από συναγωνιστές από τον αντιδακτορικό αγώνα και συνοδοιπόροι στην Αλλαγή εκφράζοντας την εκτίμηση στη δράση και το πολιτικό ήθος του Αντώνη Λιβάνη.

ΛΙΒΑΝΗΣ2

Ο Αντώνης Λιβάνης γεννήθηκε το 1925 στην Πάτρα και δραστηριοποιήθηκε τόσο στην πολιτική όσο και στο χώρο των εκδοτικών επιχειρήσεων. Δημιούργησε τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη, μία από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδόσεων, ενώ ως πολιτικός, υπήρξε ο μακροβιότερος και πιο έμπιστος συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Γόνος εύπορης οικογένειας εμπόρων με καταγωγή από τα Καλάβρυτα, αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση σε νεαρή ηλικία και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Ναζί, αλλά σώθηκε χάρη στην παρέμβαση ισχυρών συγγενών του.

Σπούδασε στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο Λιβάνης έγινε δραστήριος παράγοντας της Πάτρας στην υπηρεσία του Γεωργίου Παπανδρέου, και ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ένας από τους κομματάρχες του.

ΛΙΒΑΝΗΣ3