Τα παιδιά δείχνουν το δρόμο στους ενηλίκους για την επιτυχία των μέτρων

Τα παιδιά δείχνουν το δρόμο στους ενηλίκους για την επιτυχία των μέτρων

Απόλυτη είναι η επιτυχία των βασικών μέτρων προστασίας στα σχολεία. Πρωταρχική είναι η χρήση μάσκας και η σχολαστική τήρηση της ατομικής υγιεινής καθόλη τη διάρκεια του μαθήματος, ακόμη κι αν οι αποστάσεις δεν είναι πάντα εφικτό να τηρηθούν στον βαθμό που πρέπει.

Τα αποτελέσματα από την μέχρι στιγμής λειτουργία των σχολείων για τρεις εβδομάδες τουλάχιστον, δείχνουν ότι τα κρούσματα στα σχολεία είναι ελάχιστα, τόσο σε μαθητές όσο και σε καθηγητές. Και όπου έχουν υπάρξει αυτά τα περιστατικά, ήταν σε περιοχές με αυξημένο ιικό φορτίο στην κοινωνία όπου τα παιδιά αυτά ζουν. Δηλαδή μετέφεραν τον ιό στο σχολείο από τον κοινωνικό τους περίγυρο, και όχι το αντίθετο.

Στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων δείχνουν ότι οι μαθητές που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό είναι το 0,017% του συνόλου, οι εκπαιδευτικοί το 0,033%, τα τμήματα που έκλεισαν για προληπτικούς λόγους είναι στο 0,33% του συνόλου των τμημάτων, και τα σχολεία που παραμένουν κλειστά για προληπτικούς λόγους, στο 0,1% του συνόλου. 

Επιπλέον, τα επιδημιολογικά δεδομένα στα σχολεία, δεν έχουν δείξει τάση μετάδοσης του ιού από τον έναν μαθητή σε άλλο, ούτε υπάρχει ένδειξη διασποράς του ιού σε κανένα σχολείο.

Τα μέτρα προστασίας εφαρμόζονται στα σχολεία με υποδειγματικό τρόπο, και τα ελάχιστα κρούσματα αντικατοπτρίζουν τη διασπορά στη κοινότητα. Αντίθετα, η πιστή εφαρμογή των μέτρων, δεν επιτρέπει την περαιτέρω διασπορά είτε στο σχολείο, είτε στην κοινότητα όπου ζουν τα παιδιά.

Με άλλα λόγια, τα παιδιά, έδειξαν με την υποδειγματική συμπεριφορά τους, ότι τα προτεινόμενα για ολόκληρη την κοινωνία μέτρα, μπορούν να φέρουν δραστικά αποτελέσματα στον περιορισμό της πανδημίας. 

Με μία όμως προϋπόθεση. Την πιστή τήρησή τους, με ακρίβεια και αδιάκοπα.

Οι ενήλικοι

Τώρα σε ότι αφορά τους ενηλίκους, η απλή σύσταση για χρήση της μάσκας δεν αρκεί, παρότι τα μηνύματα για αερογενή μετάδοση, ολοένα και πληθαίνουν.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους - για παράδειγμα στα Ιωάννινα και την Αχαΐα - χρειάστηκε, επειδή στις περιοχές αυτές υπάρχει ευρεία διασπορά του ιού στις τοπικές κοινωνίες.

Παρόλα αυτά, το μέτρο ισχύει για ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα κρούσματα, ακόμη και για ανοικτούς χώρους, εφόσον παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός και δεν μπορούν να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις. Η μόνη διαφορά εδώ, είναι ότι όσο παραμένει σε μορφή ισχυρής σύστασης, δεν επιβάλλονται πρόστιμα.

Μόλυνση πολύ αργότερα

Πάντως, χθες, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), ανακοίνωσε επίσημα την αερογενή μετάδοση του ιού, επιβεβαιώνοντας μετάδοση σε αποστάσεις μεγαλύτερες των δύο μέτρων περίπου, αλλά και τη μόλυνση ανθρώπων σε χώρους όπου βρίσκονταν ασθενείς του ιού, αφότου οι ασθενείς είχαν φύγει.

Και οι δύο παράμετροι δείχνουν πως όταν ο ιός κυκλοφορεί στην κοινωνία, μεταφέρεται μέσω του αέρα σε μεγάλες αποστάσεις και για αρκετές ώρες αφότου ο φορέας του δεν βρίσκεται πια στο σημείο αυτό. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει κάν υποψία κινδύνου, καθώς ο ιός είναι αόρατος.

Για το λόγο αυτό, το CDC επανέρχεται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη χρήσης μάσκας που να καλύπτει τη μύτη και το στόμα, ταυτόχρονα με τη διατήρηση της απόστασης των δύο μέτρων τουλάχιστον, το πλύσιμο των χεριών τακτικά, όπως και τον καθαρισμό των επιφανειών που αγγίζουμε.

Ευκολότερη μετάδοση στο κρύο

Στο πρόβλημα της ευκολίας της μετάδοσης του ιού, θα πρέπει να προστεθεί τώρα και η παράμετρος της θερμοκρασίας, η οποία πέφτει. Η μείωση της θερμοκρασίας επιτρέπει στον ιό να ζει περισσότερο χρόνο στην ατμόσφαιρα, άρα και να προσβάλλει περισσότερο πληθυσμό.

Το αποτέλεσμα της μείωσης της θερμοκρασίας ήδη κατά 10 βαθμούς, δείχνει την αμείωτη πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά και την άνοδο των κρουσμάτων στην Ευρώπη η οποία αντιμετωπίζει τώρα το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Τα παιδιά κέρδισαν το στοίχημα της αποτελεσματικότητας των μέτρων. Μένει τώρα και η εφαρμογή τους από τον υπόλοιπο πληθυσμό.