Τα μηνύματα με «νόημα» του ισχυρού Δημ. Παπαγγελόπουλου

Τα μηνύματα με «νόημα» του ισχυρού Δημ. Παπαγγελόπουλου

Η φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος σε μια δημόσια εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ένωσης Εισαγγελέων ήταν απολύτως ενδεικτική: «Όταν έρχεται το καινούργιο το παλιό τελειώνει», είπε και μπορεί να ήταν ακόμα μετεκλογικό αλλά το στίγμα το είχε δώσει ήδη ως υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης.

Τότε που ενέκρινε το ταξίδι στο Παρίσι των 4 εισαγγελέων Πρωτοδικών με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο. Σκοπός η ανάκριση του Εμβρέ Φατσιανί, του ανθρώπου που υπέκλεψε την λίστα Λαγκάρντ. Μικρή λεπτομέρεια; Εκείνο το ταξίδι δεν το γνώριζε η ιεραρχικά υπεύθυνη για τις εισαγγελίες, επικεφαλής της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Στην τελετή παραλαβής παράδοσης του υπουργείου Δικαιοσύνης η φράση ήταν επίσης ενδεικτική: «Μετά από 5 χρόνια ηχηρής απουσίας της δικαιοσύνης οι Έλληνες εισαγγελείς είναι άξιοι συγχαρητηρίων που εξέτασαν έναν μάρτυρα στην υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ».

Χθες ήρθε μια ακόμα δήλωση, αποτέλεσμα μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης στον Άρειο Πάγο: «Επισκέφθηκα την Εισαγγελέα και την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και ζήτησα ενημέρωση για ορισμένα θέματα που ρίχνουν σκιές στο χώρο της δικαιοσύνης η οποία, κατά τη γνώμη μου, οφείλει να λειτουργεί σε άπλετο φως. Μεταξύ άλλων ζήτησα ενημέρωση και για την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Ηλία Ζαγοραίου». Δηλαδή εννοούσε -παραφράζοντας- όχι ήρθα στον Άρειο Πάγο να «τρίξω τα δόντια» αλλά το λέω ξεκάθαρα και δημόσια».

Άλλωστε το να κινείται πειθαρχική διαδικασία κατά του εισαγγελέα που ανέκρινε τον Φαλτσιανί (το οποίο η Εισαγγελία ΑΠ λέει ότι επίσης έμαθε από τις εφημερίδες) και συνεχάρη δημόσια ο αναπληρωτής υπουργός είναι περίπου «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» για τον «σκληρό παίκτη» Παπαγγελόπουλο. Όλοι ουσιαστικά το έχουν αντιληφθεί λοιπόν. Η δικαιοσύνη είναι χωρισμένη στα δυο σε έναν ακήρυχτο πόλεμο. Όσο για την παρτίδα που έχει ανοίξει, κάποιοι λένε πως ο Παρασκευόπουλος είναι υπουργός και νομοθετεί, αλλά «η γραμμή κρούσης» είναι ο Παπαγγελόπουλος.