Τα ανεμοδαρμένα fake news όμορφα καίγονται

Τα ανεμοδαρμένα fake news όμορφα καίγονται

«1 Δεκεμβρίου: Η σειρά των αφισών... "avant qu'il ne soit trop tard " (πριν να είναι πολύ αργά", με τα ελληνικά τοπία που κινδυνεύουν από τους αιολικούς σταθμούς, στο μετρό του Παρισιού Διαδώστε το !» μας προτρέπουν δημοσιεύεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά μη το διαδώσετε. Όχι μονάχα επειδή αποτελεί δυσφήμηση για την Ελλάδα. Κυρίως επειδή πρόκειται για fake news.

Η σειρά αφισών που υποτίθεται πως κυκλοφορεί στο μετρό του Παρισιού, κυκλοφορεί μόνο στα μυαλά κάποιων που φαίνεται πως ζουν εκτός κάθε πραγματικότητας. Όταν κάτω από τις φωτογραφίες άρχισαν να πέφτουν καταγγελίες πως πρόκειται για photoshop, ουδείς το αρνήθηκε. Διάφοροι διαχειριστές σελίδων απάντησαν ότι ναι, πρόκειται για Photoshop χωρίς να εξηγήσουν γιατί κανείς τους δεν το αναφέρει.

Ακόμη και εφημερίδες φιλοξένησαν στην ιστοσελίδα τους ρεπορτάζ, στο οποίο τα περί Photoshop δεν αναφέρονται ούτε καν ως υποψία.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αυτά, έχει προκληθεί σεισμός στα κοινωνικά δίκτυα με φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και αναμεταδόθηκαν από αρκετά μέσα ενημέρωσης, όπου εμφανίζονται αφίσες στους τοίχους του μετρό του Παρισιού στις οποίες παρουσιάζονται ελληνικά τοπία που κινδυνεύουν από τους αιολικούς σταθμούς.

Στις αφίσες επαναλαμβάνεται το σλόγκαν «Επισκεφτείτε τα Άγραφα (τα Κύθηρα, τον Κοχυλά, την Αστυπάλαια) πριν να είναι πολύ αργά». Και σαν υπογραφή «Πρόγραμμα αιολικών εν εξελίξει».

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η δημοσιογραφική έρευνα, προκειμένου να αποκαλυφθεί ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν την καμπάνια.»

Χειρότερο και από την ευπιστία όσων θεωρούν πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, και δεν είναι σωστό κάποιοι που αντιτίθενται στις ανεμογεννήτριες να βγαίνουν ανυπόγραφα και να κάνουν την Ελλάδα διεθνώς ρεζίλι, είναι ότι ουδείς από όσους επικροτούν αντιλαμβάνεται ότι είναι τραγικό να μην σκέφτονται πως η κατασυκοφάντηση της χώρας στο εξωτερικό δεν είναι υπέρ μας. Αν ήταν αληθινές οι αφίσες στο μετρό του Παρισιού, σίγουρα δεν θα ήταν ένα ανώδυνο θέαμα. Καλό θα ήταν οι διαμάχες για τόσο ευαίσθητα ζητήματα να μην φτάνουν να γίνονται ανεξέλεγκτες ώστε να αποβαίνουν κατά της Ελλάδας. Δεν συμφέρει κανέναν αυτό. 

Αν πάλι κάποιοι νομίζουν ότι (τους) συμφέρει κάνουν λάθος. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα ζει σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, υπό κάθε κυβέρνηση. Και δεν είναι καλό κάποιοι να βάζουν τα χέρια τους και να βγάζουν τα μάτια του τουρισμού μας.