Σύσταση ECDC και EASA για κατάργηση μάσκας σε αεροδρόμια και πτήσεις από σήμερα

Σύσταση ECDC και EASA για κατάργηση μάσκας σε αεροδρόμια και πτήσεις από σήμερα

Η σύσταση για υποχρεωτική χρήση ιατρικών μασκών στα αεροδρόμια και σε πτήσεις αίρεται από τις 16 Μαΐου, ανέφεραν  η Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπορίας της ΕΕ (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι κανόνες για τις μάσκες θα συνεχίσουν να διαφέρουν ανάλογα με την πολιτική της κάθε αεροπορικής εταιρείας και σημειώνεται πως η μάσκα προσώπου εξακολουθεί να είναι μία. από τις καλύτερες προστασίες κατά της μετάδοσης του Covid-19.

Η επικαιροποιημένη καθοδήγηση λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις στην πανδημία, «ιδιαίτερα τα επίπεδα εμβολιασμού και την φυσικά αποκτηθείσα ανοσία και τη συνοδευτική άρση των περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών», ανέφερε η EASA σε ανακοίνωσή της.

Υπογραμμίζεται παράλληλα, ότι οι ευάλωτοι επιβάτες θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες, ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που προσφέρει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια τυπική χειρουργική μάσκα.

Η κίνηση είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τους κανόνες για τις δημόσιες συγκοινωνίες σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της EASA.

«Για τους επιβάτες και τα αεροπορικά πληρώματα, αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην ομαλοποίηση των αεροπορικών ταξιδιών. Ωστόσο, οι επιβάτες θα πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να σέβονται τις επιλογές των άλλων γύρω τους. Και ένας επιβάτης που βήχει και φτερνίζεται θα πρέπει να σκεφτεί σθεναρά να φορέσει μάσκα προσώπου, για να καθησυχάσει όσους κάθονται κοντά».

Εν τω μεταξύ, ο διευθυντής του ECDC είπε ότι «ενώ οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υπάρχουν, έχουμε δει ότι οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και τα εμβόλια επέτρεψαν στη ζωή μας να αρχίσει να επιστρέφει στο φυσιολογικό».

Υπάρχουν ελπίδες ότι η κατάργηση των εντολών χρήσης μάσκας θα είναι μια θετική εξέλιξη για την αεροπορική και τουριστική βιομηχανία που επλήγη σκληρά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων έχει αναβάλει τα ταξίδια ενώ υπήρξαν επιπλέον ακυρώσεις λόγω απαιτήσεων για τεστ Covid και εμβολιασμούς μέχρι έντυπα εντοπισμού επιβατών και χρήση μάσκας στο αεροσκάφος.