Συρία: Ο στρατός εισήλθε στο προπύργιο των ανταρτών, Σάλμα

Συρία: Ο στρατός εισήλθε στο προπύργιο των ανταρτών, Σάλμα

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στη στρατηγικής σημασίας τοποθεσία Σάλμα, κύριο προπύργιο των ανταρτών στην ορεινή περιοχή της Λαττάκειας, στη βορειοδυτική χώρα, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

"Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη φιλοκαθεστωτικών πολιτοφυλακών, μαχητών της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου και των σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών εισήλθε σήμερα στην ανατολική Σάλμα, στην επαρχία Λαττάκεια, όπου σφοδρές μάχες μαίνονται με το Μέτωπο Αλ Νόσρα και ισλαμιστές αντάρτες", δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελ Ραχμάν.

Η παράκτια περιφέρεια της Λαττάκειας είναι προπύργιο του καθεστώτος και προγονική πατρίδα της οικογένειας του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Πριν από την επιχείρηση, είχαν πραγματοποιηθεί 120 επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας στην περιοχή μέσα σε 48 ώρες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τις τελευταίες ημέρες χωριά περιμετρικά της περιοχής αυτής. Η τοποθεσία αυτή, που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, είναι στα χέρια των ανταρτών από τον Ιούλιο του 2012.

"Αν (ο στρατός) πάρει την πόλη, αυτό θα διευκολύνει την προέλαση στο βουνό αλ-Αρκαντ" που δεσπόζει στην περιοχή, πρόσθεσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με τον γάλλο γεωγράφο Φαμπρίς Μπαλάνς, οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε αυτή την περιοχή, η πρόσβαση στην οποία είναι δύσκολη, μετά την έναρξη της ρωσικής επέμβασης στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, "ο στρατός, σε συντονισμό με δυνάμεις λαϊκής άμυνας (φιλοκαθεστωτική πολιτοφυλακή) συνεχίζει την προέλασή του στη βορειοανατολική πλευρά της επαρχίας Λαττάκειας και ελέγχει το νοτιοανατολικό προάστιο της Σάλμα και επτά γύρω λόφους".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ