Συρία: Ο ΟΗΕ στοχεύει σε επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στα τέλη Αυγούστου

Συρία: Ο ΟΗΕ στοχεύει σε επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στα τέλη Αυγούστου

Ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε σήμερα, έπειτα από την συνάντηση που είχε στην Γενεύη με ανώτερους ρώσους και αμερικανούς αξιωματούχους, πως στοχεύει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία στα τέλη Αυγούστου.

Μετά την αποτυχία των δύο προηγούμενων γύρων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν φέτος, ο Μιστούρα πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Συρία, Μάικλ Ράτνεϊ και τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, ώρες μετά την συνάντηση που είχαν στο Λάος οι επικεφαλής της ρωσικής και αμερικανικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι.

«Σημειώσαμε κάποια πρόοδο», δήλωσε ο Μιστούρα στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως «πρόσθεση και στόχος μας είναι να διεξαγάγουμε ένα τρίτο γύρο συνομιλιών στα τέλη Αυγούστου».

Όπως τόνισε ο Μιστούρα, η τριμερής συνάντηση επικεντρώθηκε στην επείγουσα ανάγκη προόδου, στην κατάπαυση των εχθροπραξιών στη χώρα, στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πολιτική μετάβαση.

Στα μέσα Ιουλίου, η Μόσχα και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους και στη λήψη «συγκεκριμένων μέτρων» για την ενίσχυση της τήρησης της εκεχειρίας στην Συρία και την στρατιωτική συνεργασία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Συρία.

Αναφορικά με την συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ, ο Μιστούρα δήλωσε πως ελπίζει αυτά «τα μέτρα» να γίνουν «συγκεκριμένα και ορατά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ