Συνελήφθη ο καλλιτέχνης Παβλένσκι για φωτιά στο αρχηγείο της FSB

Συνελήφθη ο καλλιτέχνης Παβλένσκι για φωτιά στο αρχηγείο της FSB

Ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους της σύγχρονης καλλιτεχνικής σκηνής της Ρωσίας, ο Πιοτρ Παβλένσκι, συνελήφθη νωρίς σήμερα το πρωί στη Μόσχα επειδή έβαλε φωτιά στην είσοδο του αρχηγείου της FSB, της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας και διαδόχου της σοβιετικής KGB.

Βίντεο δείχνει τον Πιοτρ Παβλένσκι να στέκεται στην πλατεία Λουμπιάνκα, στην καρδιά της πρωτεύουσας, μπροστά από το κτίριο της FSB, όπου τη σοβιετική εποχή ανακρίνονταν πολιτικοί κρατούμενοι, με φλόγες να έχουν τυλίξει την είσοδό του και με τις δύο βαριές ξύλινες πόρτες του να φλέγονται.

Ο Παβλένσκι, 31 ετών, διακρίνεται να κρατάει ένα ντενεκεδάκι με βενζίνη και να κοιτάζει την σκοτεινή πλατεία, ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται ένας αστυνομικός ο οποίος τον συλλαμβάνει. Ο δικηγόρος του δήλωσε αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι ο Παβλένσκι κρατείται σε αστυνομικό τμήμα της Μόσχας και ότι εναντίον του ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες για εμπρησμό.

Πηγές της αστυνομίας που διατήρησαν την ανωνυμία τους επιβεβαίωσαν τη σύλληψή του λέγοντας ότι ενδέχεται να κατηγορηθεί για χουλιγκανισμό, ένα αδίκημα το οποίο συνήθως τιμωρείται με την επιβολή προστίμου και με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο εβδομάδες.

Δύο δημοσιογράφοι που βιντεοσκόπησαν την ενέργειά του δήλωσαν ότι και οι ίδιοι συνελήφθησαν αλλά αφέθηκαν σύντομα ελεύθεροι.

Σε ανακοίνωση που συνοδεύει το βίντεο με το περιστατικό και η οποία αναρτήθηκε σε έναν από τους λογαριασμούς του νεαρού καλλιτέχνη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, παρότι ο ίδιος εκρατείτο, ο Παβλένσκι αναφέρει ότι ονόμασε την περφόρμανς του αυτή "Απειλή" και ότι ο στόχος της ήταν να εφιστήσει την προσοχή στις τρομοκρατικές τακτικές που χρησιμοποιεί η υπηρεσία ασφαλείας, όπως ο ίδιος τις χαρακτηρίζει.

"Ο φόβος μετατρέπει τους ελεύθερους ανθρώπους σε μία κολλώδη μάζα από ασυντόνιστα σώματα. Η απειλή των αναπόφευκτων αντιποίνων επικρέμαται πάνω από οποιονδήποτε μπορεί να πέσει θύμα παρακολούθησης με τεχνολογικές συσκευές, του οποίου παρακολουθούνται οι συνδιαλέξεις και ο οποίος βρίσκει μπροστά του σύνορα στον έλεγχο διαβατηρίων", γράφει ο καλλιτέχνης.

Ο Παβλένσκι έχει τραβήξει την προσοχή και στο παρελθόν με ακραίες ενέργειές του, οι οποίες--σύμφωνα με τον ίδιο--αποσκοπούν να ανοίξουν τρύπες στη μηχανή προπαγάνδας του Κρεμλίνου και να φέρουν στο επίκεντρο τα κοινωνικά προβλήματα.

Το 2012 έραψε τα χείλη του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φυλάκιση του γυναικείου πανκ συγκροτήματος και επικριτή του Κρεμλίνου Pussy Riot, ενώ την επόμενη χρονιά τυλίχτηκε με αγκαθωτό σύρμα μπροστά από κυβερνητικό κτίριο για να δείξει την αντίθεσή του στους νόμους που θεωρεί οπισθοδρομικούς.

Η πιο ακραία όμως ενέργειά του ήταν όταν κάρφωσε τους όρχεις του στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, τον Νοέμβριο 2013, σε μία κίνηση, όπως ο ίδιος περιέγραψε, που αποσκοπούσε να υπογραμμίσει την πολιτική απάθεια της ρωσικής κοινωνίας.

Τον Οκτώβριο του 2014 τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση όταν έκοψε κομμάτι από το αυτί του ενώ καθόταν γυμνός πάνω στη στέγη μίας διαβόητης δημόσιας ψυχιατρικής κλινικής για να διαμαρτυρηθεί "κατά της πολιτικής κατάχρησης της ψυχιατρικής".

Οι γιατροί έχουν αποφανθεί ότι ο Παβλένσκι, ο οποίος στο παρελθόν είχε υποχρεωθεί να υποβληθεί σε ψυχιατρικές εξετάσεις, είναι ψυχικά υγιής.

Η αντίδραση του κοινού σε αυτή την τελευταία του ενέργεια ήταν αντιφατική, με κάποιους Ρώσους να εξαίρουν το θάρρος του μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλους να του ασκούν δριμύτατη κριτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ