Συνεχίζεται η εκκένωση του άτυπου καταυλισμού στο Πολύκαστρο

Συνεχίζεται η εκκένωση του άτυπου καταυλισμού στο Πολύκαστρο

Συνεχίζεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του άτυπου προσφυγικού καταυλισμού σε βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Άλλα τέσσερα λεωφορεία αναχώρησαν με 147 Σύρους πρόσφυγες, που έχουν προορισμό το κέντρο φιλοξενίας στα Βασιλικά. Νωρίτερα είχαν αναχωρήσει άλλα συνολικά δέκα λεωφορεία (423 άτομα, εκ των οποίων οι 58 Ιρακινοί και οι υπόλοιποι Σύροι) με προορισμό επίσης τα Βασιλικά.

Στο μεταξύ, σε 34 προσαγωγές ξένων αλληλέγγυων προχώρησε η αστυνομία, στο πλαίσιο της επιχείρησης, αλλά έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Νωρίτερα περί τις 11:30 αναχώρησαν έξι λεωφορεία με 257 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ (οι 58 εξ αυτών Ιρακινοί) από τον άτυπο καταυλισμό στο γνωστό βενζινάδικο στην ΠΑΘΕ, στο ύψος του Πολυκάστρου. Όπως και τα προηγούμενα τέσσερα, που έφυγαν νωρίτερα με 166 Σύρους πρόσφυγες, κατευθύνονται προς το κέντρο φιλοξενίας στα Βασιλικά.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, η αστυνομία προχώρησε σε 30 προσαγωγές ξένων αλληλέγγυων.

Σημειώνεται ότι η ΠΑΘΕ Αθηνών-Ευζώνων είναι κλειστή από το 53ο χλμ. ως το ύψος του Πολυκάστρου και η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλιά εθνική.

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ ξεκίνησε λίγο πριν τις 07:30. Έως στιγμής, οι πρόσφυγες αποχωρούν οικειοθελώς από τον καταυλισμό και επιβιβάζονται στα λεωφορεία. Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος 300 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, ενώ από την αστυνομία έγινε σαφές ότι δεν προβλέπεται χρήση βίας.

Βάσει των στοιχείων που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, για τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, στον συγκεκριμένο άτυπο καταυλισμό βρίσκονται 1.828 άτομα.

«Ελπίζω ότι στο κέντρο φιλοξενίας, που θα μας πάνε, οι συνθήκες θα είναι καλές και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς την Ευρώπη. Μείναμε εδώ, επειδή θεωρούσαμε πως αν ήμασταν κοντά στα σύνορα υπήρχε ελπίδα να ανοίξουν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 18χρονη Ραφάχ από τη Ράκα της Συρίας. Η περιοχή έχει αποκλειστεί για τα ΜΜΕ (άδεια δόθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ).

Ο πατέρας της είναι στην Ολλανδία, όπου θέλει να πάει κι αυτή μαζί με τη μητέρα της και τα δύο μικρότερα αδέλφια της. «Φύγαμε γιατί η κατάσταση είχε γίνει ανυπόφορη. Δεν ξέραμε πώς να προστατευτούμε» ανέφερε η νεαρή.

Η επιχείρηση αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο, με επίκεντρο το άλλο βενζινάδικο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα, όπου βρίσκονται -σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία- 1.109 πρόσφυγες και μετανάστες και το ξενοδοχείο στη στροφή για Ευζώνους (827 άτομα). Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού στην Ειδομένη ξεκίνησε στις 24 Μαΐου και ολοκληρώθηκε δύο 24ωρα αργότερα, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να αναζητήσουν καταφύγιο -κυρίως- στους κοντινούς άτυπους καταυλισμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ