Συνάντηση Merkel - Draghi με την Ελλάδα στο μενού

Συνάντηση Merkel - Draghi με την Ελλάδα στο μενού

Συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel θα έχει στο Βερολίνο στις 15.00 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν το ελληνικό ζήτημα, η υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ αλλά και οι σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, υπό τη σκιά της κριτικής που έχουν ασκήσει στελέχη της κυβέρνησης Trump για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

Δεν θα γίνουν κοινές δηλώσεις στη συνέχεια.

Η συνάντηση έρχεται λίγες ημέρες μετά την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπου ο οργανισμός ζητά σημαντική ελάφρυνση χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων, τονίζοντας ότι το χρέος δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο ακόμα κι αν η Αθήνα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.

Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στην ποσοτική χαλάρωση προτού το χρέος κριθεί βιώσιμο.

Πέραν της Ελλάδας, υπάρχει το ζήτημα Trump, καθώς ο κορυφαίος εμπορικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου κατήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Γερμανία χειραγωγεί το ευρώ για να αποκτά εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος των άλλων μελών της ευρωζώνη και των ΗΠΑ.

Τόσο η κ. Merkel όσο και ο κ. Draghi απάντησαν αιχμηρά πως η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης ασκείται αποκλειστικά και ανεξάρτητα από την ΕΚΤ.

Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί επίσης η υπερχαλαρή πολιτική της Ευρωτράπεζας, που περιλαμβάνει ιστορικά χαμηλά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Η εν λόγω πολιτική έχει πλήξει τα επιτόκια που δίνουν οι καταθέσεις των γερμανών πολιτών, οι οποίοι παραδοσιακά αποταμιεύουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους. Το θέμα έχει αποκτήσει έντονα πολιτική διάσταση καθώς η Γερμανία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, με τις ομοσπονδιακές κάλπες να είναι προγραμματισμένες τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: skai.gr