Συμβουλίο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ:  Η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο επίκεντρο

Συμβουλίο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ: Η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο επίκεντρο

Η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους με όλα τα μέσα, διπλωματικά, πολιτικά και στρατιωτικά βρίσκεται στο επίκεντρο του σημερινού, προγραμματισμένου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται αυτήν την ώρα στις Βρυξέλλες.

«Μπορεί να ήταν η Γαλλία που χτυπήθηκε, αλλά το γεγονός άγγιξε όλη την Ευρώπη. Απαντάμε μαζί στην επίθεση κατά των κοινών αρχών μας, της ελευθερίας και της ανεκτικότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ που εκπροσωπεί τη Γαλλία στη σημερινή συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις συγκεκριμένα «για την ανταλλαγή των πληροφοριών, αστυνομικών και δικαστικών, για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε ευρωπαϊκό εδαφος, για την καταπολέμηση του εμπορίου όπλων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για την ενδυνάμωση του ελέγχου των εξωτερικών και ορισμένες φορές και των εσωτερικών συνόρων». Επιπλέον, ο Α. Ντεζίρ προσερχόμενος στο Συμβούλιο αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ των χωρών της συμμαχίας έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία στη Συρία, όπως κάνει η Γαλλία, η οποία ήδη χτες το βράδυ επιτέθηκε σε κέντρα εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και στην ανάγκη για εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης.

Σε αυτήν την ανάγκη μιας «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία επικεντρώθηκε από την πλευρά της, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι. Στις δηλώσεις της κατά την είσοδό της στο κτίριο, σημείωσε πως η ευρωπαϊκή απάντηση στην τρομοκρατία περιλαμβάνει «διπλωματικά, οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά στοιχεία». Ωστόσο, συνέχισε, το βασικό στοιχείο είναι «η διπλωματία και η πολιτική», ενώ εξέφρασε την άποψη πως σε αυτό το «πεδίο» θα «ηττηθεί τελικά το Ισλαμικό Κράτος», καθώς μια «πολιτική μετάβαση» στη Συρία αποτελεί την «καλύτερη δυνατή λύση». «Δεν είμαστε όμως ακόμα κοντά σε κάτι τέτοιο», κατέληξε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι «η Ευρώπη ενωμένη, θα τα καταφέρει».

Από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρεϊντέρς επεσήμανε πως υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τις γαλλικές αρχές έτσι ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες και να εξαρθρωθρούν τα κυκλώματα των φανατικών που ζουν στην Ευρώπη.

Τέλος, ο προεδρεύων του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να συνδέεται η «μετανάστευση» με την «τρομοκρατία».