Συμβούλιο της Ευρώπης: Τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται στη Πολωνία

Συμβούλιο της Ευρώπης: Τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται στη Πολωνία

Οι πρόσφατες αλλαγές στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο της Πολωνίας απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύουν το κράτος δικαίου, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καλώντας την πολωνική κυβέρνηση να αλλάξει πορεία όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

"Οι νομοθέτες και η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξουν πορεία", ανέφερε ο Νιλ Μουίζνιεκς σε δήλωσή του που συνοδεύει μια έκθεση η οποία συντάχθηκε έπειτα από την τακτική επίσκεψή του στην Πολωνία τον Φεβρουάριο. Ο Επίτροπος ανέφερε πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την "παρατεταμένη παράλυση" του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας απάντησε ότι η έκθεση του Επιτρόπου, η οποία αναφέρεται σε θέματα όπως το δικαστικό σύστημα, η ελευθερία του Τύπου, τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων, "στερείται συμμετρίας" και επιδεικνύει "επιλεκτικότητα".

Η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε τον Ιανουάριο μια έρευνα χωρίς προηγούμενο για το κατά πόσον η Πολωνία έχει παραβιάσει τα κριτήρια του νόμου με την κίνησή της να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον καθορισμό της σύνθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου η οποία σύμφωνα με τους επικριτές της, είχε ως αποτέλεσμα την ουσιαστική παράλυσή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ