Σύλληψη φερόμενου τζιχαντιστή στην Κω ως μέλος του ISIS

Σύλληψη φερόμενου τζιχαντιστή στην Κω ως μέλος του ISIS

Ένας Σύρος που είχε φτάσει στην Κω μαζί με άλλους πρόσφυγες το περασμένο καλοκαίρι συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές καθώς συμμετείχε σε δράσεις της ISIS, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ και του Open.

Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο συγκεκριμένος είχε φτάσει τον Ιούνιο στην Κω μαζί με τον ανήλικο γιο του και έκανε αίτηση για χορήγηση ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το κρατικό κανάλι, «ήταν ένας από τους καλύτερους εκπαιδευτές της ISIS και συμμετείχε σε απίστευτες φρικαλεότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και αποκεφαλισμοί».

ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ αξιοποίησαν τις πληροφορίες που είχαν. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που τον εντόπισε, προσκόμισε στην Δικαιοσύνη όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή του στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, ακόμα και με φωτογραφικό υλικό και ο επικίνδυνος τρομοκράτης, με απόφαση του αρμόδιου Εισαγγελέα, οδηγήθηκε στις φυλακές.

Τα περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά του ήρθαν στο φως όταν ταυτοποιήθηκε η φωτογραφία του στη βάση δεδομένων της Europol.

Όπως αναφέρθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Open News, συνολικά επτά τρομοκράτες που πέρασαν από τα τουρκικά παράλια έχουν πέσει, την τελευταία τετραετία, στα χέρια των ελληνικών αρχών. Ένας από αυτούς, όπως αποδείχθηκε, συμμετείχε σε περιστατικά φρίκης στη Ράκα καθώς και σε άλλες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ. Ήταν, μάλιστα, από τους εκπαιδευτές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ συμμετείχε σε εκτελέσεις. Επίσης μια γυναίκα συνελήφθη προ καιρού σε νησί του Ιονίου, μετέδωσε, μεταξύ άλλων το κανάλι Open.