field_kentriki_fotografia
Φιλιππίνες
Στους 45 ο αριθμός των νεκρών από τη συντριβή στρατιωτικού αεροσκάφους

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 45 στη σημερινή συντριβή ενός αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας των Φιλιππίνων, ένας αριθμός που περιλαμβάνει και πολίτες στο έδαφος, ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας.

Πέντε μέλη του στρατιωτικού προσωπικού αγνοούνται, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας των Φιλιππίνων που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα, μετέφερε 92 ανθρώπους, ανάμεσά τους τρεις πιλότοι και άλλα πέντε μέλη πληρώματος, σύμφωνα με αρχικές αναφορές, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Άμυνας Ντελφίν Λορεντζάνα.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Σιριλίτο Σομπετζάνα, ανέφερε αντιστοίχως ότι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 40 άνθρωποι.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη του στρατού διασώθηκαν από το φλεγόμενο αεροσκάφος, ένα C-130, που συνετρίβη καθώς προσπαθούσε να προσγειωθεί στο νησί Τζόλο, στην επαρχία Σούλου.

«Τα συνεργεία διάσωσης βρίσκονται στο σημείο, προσευχόμαστε να μπορέσουμε να σώσουμε και άλλες ζωές,» πρόσθεσε ο στρατηγός Σομπετζάνα.

Φωτογραφία που δημοσίευσε το δίκτυο ABS-CBN News στο Twitter δείχνει καπνό και φλόγες να βγαίνουν από τη σπασμένη άτρακτο.

Σημειώνεται ότι πολλοί επιβάτες είχαν λάβει πρόσφατα τη βασική στρατιωτική τους εκπαίδευση και είχαν σταλεί σε αυτό το νησί στο πλαίσιο μιας κοινής επιχειρησιακής δύναμης καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε αυτή την περιοχή όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Υπογραμμίζεται ότι ο στρατός έχει πολύ αισθητή παρουσία στις νότιες Φιλιππίνες λόγω της δράσης της ισλαμιστικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ, που θεωρείται από την Ουάσινγκτον τρομοκρατική οργάνωση και αποτελείται από ένα δίκτυο μαχητών στους οποίους αποδίδονται αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές ξένων τουριστών και χριστιανών ιεραποστόλων.

Η συντριβή του αεροσκάφους δεν πιστεύεται ότι προκλήθηκε από επίθεση, δηλώνει ο στρατός

Η εν λόγω συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας των Φιλιππίνων δεν πιστεύεται υπόψιν ότι προκλήθηκε από επίθεση, αλλά οι αρχές εστιάζουν επί του παρόντος στη διάσωση επιζώντων και δεν ερευνούν την αιτία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης 'Εντγκαρντ Αρεβάλο.

Το αεροσκάφος συνετρίβη σε περιοχή όπου οι δυνάμεις του στρατού πολεμούν εδώ και πολύ καιρό ισλαμιστές μαχητές.

«Καθώς το αεροσκάφος μετέφερε τους στρατιώτες μας από το Καγκαγιάν ντε 'Ορο (στο νότιο νησί Μιντανάο) έχασε τον διάδρομο προσγείωσης και μετά προσπάθησε να τον ξαναβρεί αλλά δεν τα κατάφερε», δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Σομπετζάνα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα C-130 είναι στρατιωτικά αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά στρατευμάτων, εξοπλισμού αλλά επίσης χρησιμοποιούνται συχνά για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και παροχής βοήθειας σε καταστάσεις καταστροφών.

Το δυστύχημα αυτό σημειώνεται μετά τη συντριβή ενός ελικοπτέρου Black Hawk τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια νυχτερινής εκπαιδευτικής πτήσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι έξι άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό.

Υπουργείο Εξωτερικών: Εκφράζουμε αλληλεγγύη στον λαό και την κυβέρνηση των Φιλιππίνων

«Εκφράζουμε οδύνη για την τραγική είδηση της συντριβής αεροσκάφους στις Φιλιππίνες. Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Οι σκέψεις μας είναι με τους αγνοούμενους, τους τραυματίες και με τα σωστικά συνεργεία. Εκφράζουμε αλληλεγγύη στον λαό και την κυβέρνηση των Φιλιππίνων», ανέφερε νωρίτερα σήμερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Τwitter.