Στο σπίτι με τον κορονοϊό: Το 24ωρο τριών ασθενών σε καραντίνα

Στο σπίτι με τον κορονοϊό: Το 24ωρο τριών ασθενών σε καραντίνα

Από την 7η μέρα καραντίνας σε ένα σπίτι στην Αττική, ο Κωνσταντίνος 31 χρονών, ένα από τα ανεπίσημα κρούσματα που αναφέρονται ως τα 2.000-3.000 που υπολογίζει ο ΕΟΔΥ ότι έχουν τον COVID_19 στη χώρα μας, περιγράφει στο Liberal την περιπέτειά του από την πρώτη στιγμή δίνοντάς μας μια γεύση από το πώς κυλούν οι ώρες στο σπίτι για εκείνον και τους δύο ασθενείς συγκατοίκους του που ενώ βρίσκονται και οι τρεις στο έβδομο 24ωρο με πυρετό δεν έχουν χάσει το χιούμορ τους.

Δηλώνουν ότι ελπίζουν βραχυπρόθεσμα σε αυστηρότερα μέτρα και μακροπρόθεσμα στο αθάνατο ελληνικό καλοκαίρι που εύχονται να μας βρει όλους καλά και να έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό χωρίς απώλειες.

Συνέντευξη στην Μαρία Μουρελάτου:

- Όταν άκουσες για πρώτη φορά για τον «ιό της Κίνας» και στη συνέχεια για τον κορονοϊό που χτύπησε και τη γειτονική Ιταλία με τόσους νεκρούς - που δυστυχώς εξελίσσεται ακόμα - πίστεψες ότι είναι κάτι που σε αφορά;

Όχι δεν το πίστεψα. Το θέμα είναι όμως ότι οι περισσότεροι που ξέρω παίρνουν μέτρα και όλοι οι ηλικιωμένοι που είναι και υψηλού κινδύνου είναι έξω.

- Εσείς τώρα είστε στο σπίτι σε καραντίνα πόσοι άνθρωποι;

Μένουμε μαζί τρία άτομα και τρία σκυλιά.

- Πώς ξεκίνησε για εσάς η καραντίνα, ποιος ασθένησε πρώτος;

Ο συγκάτοικος ξεκίνησε με δέκατα και «κομμάρες» την Παρασκευή. Είναι 45 χρονών. Αμέσως πήραμε στο τετραψήφιο για να δούμε τι κάνουμε γιατί είχαμε θορυβηθεί ούτως ή άλλως και μας έδωσαν σαφείς οδηγίες ότι μπορεί να είναι το οτιδήποτε αλλά όπως και να’χει μέσα στο σπίτι όλοι και οι τρεις και βλέπουμε την εξέλιξη. Κατευθείαν σε καραντίνα. Το Σάββατο ξεκίνησα να έχω κι εγώ δέκατα, πόνους, ημιαλγίες και η συγκάτοικος το ίδιο μόνο που εκείνη έχει και πονόλαιμο που εμείς δεν έχουμε. Πυρετό έχουμε φτάσει μέχρι 37,8.

- Ειδοπoιήσατε κανέναν άλλον με τον οποίο είχατε έρθει σε επαφή την προηγούμενη μέρα;

Τις δουλειές μας υποχρεωτικά γιατί ευτυχώς είχαμε πάει μόνο εκεί, δεν είχαμε βρεθεί με συγγενείς. Από την άλλη, αυτό που φοβόμαστε, είναι ότι ενώ δεν μας κάνουν το τεστ είμαστε σε μία άγνοια ακόμα και είμαστε με δέκατα 7 ημέρες, που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε μια απλή γρίπη, 7 ημέρες πυρετό.

- Όταν ασθενήσατε κι εσύ και η συγκάτοικος ξαναπήρατε τον ΕΟΔΥ;

Βεβαίως. Και μας είπαν ότι είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κορονοϊός και 14ήμερη απομόνωση αλλά να μην κάνουμε το τεστ γιατί έχουμε ήπια συμπτώματα. Αυτό κάπως μας αγχώνει γιατί δεν ξέρουμε αν πρέπει να ειδοποιήσουμε άτομα που είχαμε έρθει σε επαφή και πόσες μέρες πίσω.

- Εσάς σας είπαν αν προσμετράστε στα επίσημα κρούσματα που ανακοινώνονται;

Όχι στα επίσημα κρούσματα, είμαστε σε αυτά τα κάποια χιλιάδες που υποψιάζονται από τα τηλεφωνήματα στον ΕΟΔΥ. Γιατί δεν μας έχουν κάνει το τεστ. Όπως μας λένε, προτεραιότητα για το τεστ έχουν τα άτομα υψηλού κινδύνου και τα άτομα που παρουσιάζουν δύσπνοιες και πυρετό πάνω από 38,5.

- Πώς αισθάνεστε, επειδή είστε τρεις διαφορετικοί άνθρωποι, κάποιος το αντιμετωπίζει πιο αισιόδοξα, κάποιος έχει περισσότερο άγχος;

Το άγχος είναι περισσότερο για τους γονείς μας, επειδή είμαστε σε μια ηλικία που έχουμε μεγάλους γονείς το άγχος μας είναι μήπως το έχουμε μεταδώσει και δεν το ξέρουμε. Αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος γιατί κατά τα άλλα μεταξύ μας εδώ δεν έχουμε φοβερά συμπτώματα εκτός από τον πυρετό, την κόπωση και τις ημιαλγίες, που υπήρξαν και μέρες που δεν μπορούμε να σηκωθούμε από το κρεβάτι, Εγώ, χτες το βράδυ στις 8 σηκώθηκα για πρώτη φορά από το κρεβάτι γιατί δεν μπορούσα, είχα έντονη υπνηλία και πόνους.

- Έχετε ορίσει μεταξύ σας ποιος βγαίνει για ψώνια;

Για ψώνια δεν βγαίνει κανείς, είμαστε όλοι σε καραντίνα, από την περασμένη Παρασκευή δεν έχει βγει κανείς από το σπίτι, μέχρι στην αυλή που βγάζουμε τα σκυλιά, μέχρι εκεί.

- Για φάρμακα δεν έχει χρειαστεί να πάει κανείς;

Ευτυχώς είχαμε, κάποια σιρόπια τώρα για τον βήχα θα τα αφήσουν αύριο το πρωί οι γονείς μου έξω από την πόρτα.

- Από τις δουλειές σας δεν έχετε πρόβλημα;

Εγώ όχι, τον συγκάτοικο τον πιέζουν να κάνει το τεστ αλλά πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε το τεστ. Ούτε ιδιωτικά γιατί και εκεί χρειάζεται παραπεμπτικό από νοσοκομείο. Μέχρι πρότινος που μπορούσαμε, για να κάνουμε και οι τρεις το τεστ θέλαμε το λιγότερο 400 ευρώ και καταλαβαίνεις ότι μην ξέροντας και τι μας έρχεται είναι λίγο δύσκολο τώρα να δίναμε 400 ευρώ.

- Πώς κυλάει το 24ωρό σας;

Τις ώρες που δεν κοιμόμαστε αυτό που έχουμε κάνει είναι στο σαλόνι που έχουμε δύο καναπέδες που γίνονται διπλά κρεβάτια, τους έχουμε μόνιμα ανοιχτούς να είμαστε μόνιμα ξαπλωμένοι με τις κουβέρτες μας. Εκτός από τηλεόραση, παίζουμε μεταξύ μας με το θερμόμετρο ποιος έχει περισσότερο πυρετό.

- Από πού ενημερώνεστε περισσότερο, διαδίκτυο, ραδιόφωνο, τηλεόραση ή όλα μαζί; Νιώθετε ασφάλεια με τους χειρισμούς που γίνονται;

Εκτός από ραδιόφωνο, ίντερνετ και τηλεόραση. Αισθανόμαστε μία ασφάλεια, και πιο δύσκολα μέτρα να πάρει η κυβέρνηση ακόμα καλύτερα θα είναι.

- Μαγειρεύει κάποιος από τους τρεις; Τι άλλο κάνετε για να περάσει η ώρα;

Συνήθως το μοιράζουμε, ένας θα μαγειρέψει, ένας θα πλύνει τα πιάτα, κάπως έτσι. Κατά τα άλλα τίποτα το ιδιαίτερο, νέτφλιξ ως επί το πλείστον. Στις ώρες τις στάνταρντ που κάνουν τα διαγγέλματα κάθε μέρα, στις 6 και τώρα που μίλησε ο πρωθυπουργός, τα ακούμε να δούμε πού βαδίζουμε, ποια είναι τα επόμενα μέτρα και τι να αναμένουμε. Το θέμα είναι ότι δυστυχώς δεν έχουμε και πολύ κουράγιο για πολλά. Η εξάντληση που νιώθουμε είναι πάνω από όλα.

- Το σπίτι με ποιους τρόπους προσπαθείτε να το απολυμαίνετε;

Αλλάζουμε δωμάτια για να αερίζουμε περισσότερο, ούτως ή άλλως λόγω κατοικιδίων είχαμε πάντα απολυμαντικά καθαριστικά και το καθαρίζουμε όσο μπορούμε παρά το ότι είμαστε και οι τρεις άρρωστοι, εναλλάξ ο καθένας.

- Δίνετε ψηφιακά ραντεβού με φίλους μέσα στη μέρα;

Συνήθως απογευματάκι που κι οι λίγοι φίλοι που δουλεύουν έχουν γυρίσει από δουλειά κάνουμε κάποιες βιντεοκλήσεις. Επίσης μιλάμε σε ομαδικές συνομιλίες στο viber είμαστε μεγάλη παρέα. Και στέλνουμε πολλά χιουμοριστικά ο ένας στον άλλον από όσα κυκλοφορούν καθημερινά για τον κορονοϊό, τον χαμό με τα χαρτιά υγείας που είναι για γέλια, το άλλο ότι θα πεθάνουμε όλοι αχτένιστοι κι ακούρευτοι, τέτοια. Εγώ προσωπικά για τα μαλλιά μου δεν ανησυχώ, θα τα πάρω με τη μηχανή, ούτως ή άλλως δεν με βλέπει άνθρωπος.

- Τι θα σου λείψει περισσότερο τους επόμενους μήνες αν συνεχιστεί όπως φαίνεται η καραντίνα στα σπίτια;

Δε με φοβίζει κάτι, με φοβίζει μην έχουμε χειρότερα ή μην κολλήσει κάποιος δικός μου άνθρωπος κι έχουμε άσχημες εξελίξεις παρά ότι θα μου λείψει κάτι. Γιατί επί της ουσίας πιο πολύ επικοινωνούμε τώρα με τους φίλους μας. Όπως ήταν πριν τα πράγματα, λόγω δουλειάς, μπορεί και να περνούσε βδομάδα και να μην είχες μιλήσει με έναν φίλο σου ενώ τώρα μιλάς. Οπότε, επί της ουσίας, η κατάσταση μας έχει φέρει πιο κοντά παρά μας έχει απομακρύνει.

- Υπάρχει κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον που βάζεις στόχο για να σε βοηθήσει αυτήν την περίοδο;

Να έρθει το καλοκαίρι, να είμαστε όλοι καλά και να έχουμε ξεμπερδέψει γιατί το Πάσχα το έχουμε ξεγράψει ήδη οπότε το μόνο που σκεφτόμαστε είναι το καλοκαίρι.

- Έχεις να πεις κάτι σε όσους μένουν σπίτι, υγιείς ή ασθενείς σαν κι εσένα;

Υπομονή, θα το περάσουμε και ότι πιστεύω ότι οι προηγούμενες γενιές έχουν περάσει και χειρότερα.