Στο 57% η πληρότητα των ΜΕΘ πανελλαδικά

Στο 57% η πληρότητα των ΜΕΘ πανελλαδικά

Αυξάνεται διαρκώς η πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής, με το 89% πληρότητας να παραμένει και σήμερα το πρωί, ενώ μόλις 26 κλίνες παραμένουν διαθέσιμες. Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Επικράτεια αφού η πληρότητα στις ΜΕΘ έχει αυξηθεί στο 57%, με το πρώτο όριο συναγερμού για τους λοιμωξιολόγους να είναι το 60%. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα το ποσοστό ήταν στο 50%. 

Πίεση υπάρχει και στις απλές κλίνες. Χθες έγιναν 304 εισαγωγές και δόθηκαν 253 εξιτήρια στα νοσοκομεία της Αττικής. 

Με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 2.000 χθες αναμένεται η πίεση να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα στις μονάδες εντατικές θεραπείας. 

Ωστόσο, μείωση κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας, ενδεχομένως κι από αύριο, αναμένει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σύμφωνα, πάντως, με τη μέχρι τώρα εικόνα τα κρούσματα αναμένεται να είναι αυξημένα και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Μιλώντας στο Liberal.gr,  ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ εξηγεί ότι μπορεί η πίεση στις ΜΕΘ να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, όμως η αποσυμπίεση στα κρούσματα θα ξεκινήσει από τα επόμενα 24ωρα, όπως είχε προβλέψει και το μοντέλο του. 

Σχετικά με τη μειωμένη θνητότητα του ιού που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες ο κ. Σαρηγιάννης κάνει λόγο για συνδυαστικούς παράγοντες: «Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη έχει παίξει ασφαλώς ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, που πλέον προστατεύονται. Σίγουρα έχει παίξει ρόλο και η βελτίωση των θεραπειών, ενώ και η μετάλλαξη του ιού φαίνεται να προκαλεί λιγότερους θανάτους παρά την υψηλότερη μεταδοτικότητα».

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι όλα δείχνουν πως από τον Ιούνιο η κατάσταση θα έχει πλέον βελτιωθεί σημαντικά. Ωστόσο, στην παρούσα φάση αλλά και για το πρώτο διάστημα μετά το lockdown συστήνει τη χρήση συσκευών απολύμανσης του αέρα τόσο στα ΜΜΜ όσο και καταστήματα, προκειμένου να περιοριστεί η αερογενής μετάδοση του ιού σε συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού.