Στην κορύφωση πλησιάζει το 2ο κύμα - Επιστρέφουν τα τοπικά lockdowns

Στην κορύφωση πλησιάζει το 2ο κύμα - Επιστρέφουν τα τοπικά lockdowns

Στην κορύφωση του δεύτερου κύματος βρίσκεται η Ευρώπη με τα νέα περιστατικά να πολλαπλασιάζονται σε δραματικά επίπεδα, μαζί με αυτά να αυξάνονται και οι θάνατοι και οι πιέσεις στα συστήματα υγείας, με αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να μελετούν την επαναφορά του lockdown προκειμένου να κοπάσει η καταιγίδα των νέων μολύνσεων και θανάτων.

Η παγκόσμια κοινότητα, δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την επέλαση του ιού, καθώς δεν υπάρχουν απόλυτα μέσα που να προφυλάσσουν τους πολίτες από την μόλυνση διατηρώντας ταυτόχρονα το ελάχιστο επίπεδο κοινωνικότητας που απαιτεί η οικονομική δραστηριότητα.

Το Βέλγιο που βρίσκεται αντιμέτωπο με πάνω από 5.000 κρούσματα καθημερινά, μελετά τοπικά lockdown, επιπλέον των μέτρων που οδήγησαν από την περασμένη εβδομάδα να κλείνουν τα μπαρ στις 11 και να απαγορεύονται συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων στο σπίτι, στα καφέ ή και σε εξωτερικούς χώρους.

Στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας για τις επόμενες τέσσερις - έξι εβδομάδες θα απαγορευθεί η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί. Τα 20.000 νέα κρούσματα ημερησίως, οδήγησαν στην απαγόρευση αυτή, που περιλαμβάνει όχι μόνο εστιατόρια και νυχτερινή ζωή, αλλά ακόμη και επισκέψεις σε φίλους.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων

Σε πρώτο πλάνο από πλευράς νέων μολύνσεων βρίσκεται αναλογικά το Βέλγιο με 469,4 νέα κρούσματα στο 14ήμερο ανά 100.000 πληθυσμού σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Ακολουθούν η Τσεχία (432,7) και η Ολλανδία (344,6), η Ισπανία 308,1), η Γαλλία (285.7) και το Ηνωμένο Βασίλειο (242,2), ενώ η χώρα μας -με περίπου 45 νέα κρούσματα το 14ήμερο ανά 100.000 πληθυσμού - βρίσκεται 4η από το τέλος.

Το όριο του πολύ υψηλού κινδύνου ξεκινά από τα 120 νέα κρούσματα και του υψηλού κινδύνου από τα 60 νέα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Η αυξητική τάση των νέων μολύνσεων καταγράφεται επί 84 ημέρες συνεχόμενα.

Από πλευράς θανάτων, την πρωτιά έχουν οι Ισπανοί με 36,2 ανθρώπους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Ρουμανία (34,6), Τσεχία (29,5), Μάλτα (24,3), Ουγγαρία (20,2) και Βέλγιο (18,1). Η Γαλλία βρίσκεται στην 7η θέση με 14,7, το Ηνωμένο Βασίλειο στην 11η με 11,8 και η Ελλάδα στην 16η θέση 5,6, με την Ιταλία να ακολουθεί στο 5,3. Ο μέσος όρος για την Ευρώπη φθάνει το 12,7 περιστατικά, με αυξητικές τάσεις τον τελευταίο μήνα.

Στο "κόκκινο" από πλευράς συχνότητας των μολύνσεων βρίσκονται: η Τσεχία, όπου τα 19,6 τεστ ανά 100.000 πληθυσμού προκύπτουν θετικά, ενώ ακολουθεί η Ολλανδία με 16,4, το Βέλγιο και η Σλοβακία με 11,5, η Γαλλία και η Ρουμανία με 11,3, η Πολωνία με 10,7 και η Ισπανία με 10,5. Στο κόκκινο μπήκε από χθες και η χώρα μας με δείκτη θετικότητας 3,3 ανά 100.000 πληθυσμού, μαζί με τη Μάλτα και την Ιταλία, κρατώντας όμως τα χαμηλότερα επίπεδα του κινδύνου. Ενδιαμέσως βρίσκονται οι Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Βουλγαρία, Ην. Βασίλειο, Πορτογαλία, Λιθουανία, Ιρλανδία και Αυστρία.

Η κορύφωση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, αυτή η εβδομάδα (η 41η του έτους) δείχνει να είναι η κορύφωση του δεύτερου κύματος, που εκτιμάται ότι ξεκίνησε στην Ευρώπη στις 5 Αυγούστου.

Παρόλα αυτά, το ECDC προβλέπει αυξητικούς ρυθμούς της πανδημίας, επισημαίνοντας πιέσεις στα συστήματα υγείας στις 20 από τις 31 χώρες της περιοχής. Στις χώρες αυτές όπου περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών υπολογίζουν ότι το 19% των ασθενών χρειάζονται νοσηλεία και το 8% οδηγείται τελικά στην Εντατική για αναπνευστική υποστήριξη (διασωλήνωση).