Στην 38η Γενική Διάσκεψη της UNESCO ο Γ. Αμανατίδης

Στην 38η Γενική Διάσκεψη της UNESCO ο Γ. Αμανατίδης

Στο Παρίσι έφθασε ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 38η Γενική Διάσκεψη της UNESCO. H Γενική Διάσκεψη, η οποία συνέρχεται ανά διετία, έχει σαν αντικείμενο τον καθορισμό του «οδικού χάρτη» του Οργανισμού, για την επίτευξη των στόχων που υιοθετούνται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η επίτευξη έως το 2030, των «Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης» όπως εγκρίθηκαν στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι το αντικείμενο της φετεινής 38ης Διάσκεψης, που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου.

Ο κ. Αμανατίδης πρόκειται να απευθυνθεί με ομιλία του στην Ολομέλεια, σήμερα το απόγευμα, 18,00 ώρα Ελλάδας. Με την ευκαιρία της Γενικής Διάσκεψης, προβλέπεται και ειδική εκδήλωση για τα 70 χρόνια του Οργανισμού.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν αντιπροσωπείες από 195 χώρες-μέλη και 10 επιπλέον συνδεδεμένα μέλη. Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, κηρύσσοντας χθες την έναρξη της Διάσκεψης, υπογράμμισε την ανανεωμένη δέσμευση στις θεμελιώδεις αρχές του Οργανισμού, 70 χρόνια μετά την ίδρυσή του: «Η Ουνέσκο είναι καρπός των αρχών για ειρήνη και ανάπτυξη. Για να είναι όμως βιώσιμες οι αρχές αυτές, θα πρέπει να ριζώσουν βαθιά στις καρδιές και στο πνεύμα των ανθρώπων. Η πεποίθηση αυτή δεν έχει αλλάξει και παραμένει ως πυξίδα μας και σήμερα, σε ένα συνεχώς μεταλλασσόμενο κόσμο» δήλωσε η κα Μπόκοβα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών οι σύνεδροι θα μελετήσουν πολιτικές και προγράμματα, θα γίνει ο απολογισμός των όσων έχουν επιτευχθεί, θα μελετηθεί ο προϋπολογισμός 2016-2017 και η έγκριση των πιστώσεων για τη διετία, ενώ παράλληλα θα διεξαχθούν εκλογές για τη συμμετοχή των μελών στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού, αλλά και στις διάφορες επιτροπές όπως: Νομική επιτροπή, Εκπαίδευσης, για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών, Επικοινωνία, Βιόσφαιρα κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ