Στη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων στρέφουν την έρευνα κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες

Στη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων στρέφουν την έρευνα κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες

Ομάδα κορυφαίων Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από μια από τις μεγαλύτερες θεραπευτικές έρευνες κατά του κορονοϊού, εστιάζουν τώρα την προσοχή τους στο να βρουν θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, μετά και τον «συναγερμό» που είχε σημάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για ταχύτερη ανάρρωση από τη νόσο ενώ τα υπάρχοντα εμβόλια αποτρέπουν από το να κολλήσει κάποιος ευλογιά.

Περισσότερα από 40.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων - συμπεριλαμβανομένων θανάτων - σε περισσότερες από 80 χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός έχουν αναφερθεί από τις αρχές Μαΐου. Πάνω από το 35% του παγκόσμιου αριθμού κρουσμάτων βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάνω από 3.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

Η ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρουσίασε σήμερα μια νέα δοκιμή, που ονομάστηκε PLATINUM, προκειμένου να δει εάν φάρμακο της Siga, με την επωνυμία Tpoxx, παρέχει αποτελεσματική θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων. Το συγκεκριμένο φάρμακο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη θεραπεία ασθενειών που προκαλούνται από την οικογένεια ιών που περιλαμβάνουν την ευλογιά, την ευλογιά των πιθήκων και την ευλογιά των αγελάδων, αλλά λόγω περιορισμένων δεδομένων δοκιμών χρησιμοποιείται γενικά μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις στη Βρετανία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, το φάρμακο έχει εγκριθεί μόνο για τη θεραπεία της ευλογιάς. Δεδομένου ότι η ευλογιά έχει εξαλειφθεί και οι περιπτώσεις της ευλογιάς των πιθήκων και της ευλογιάς των αγελάδων εμφανίζονται συνήθως σποραδικά, δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής μελέτες για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου σε μολυσμένα άτομα.

Η δοκιμή PLATINUM, που χρηματοδοτείται από μια κρατική επιχορήγηση 3,7 εκατομμυρίων λιρών (4,35 εκατομμύρια δολάρια) του Ηνωμένου Βασιλείου, στοχεύει να εφαρμοστεί σε τουλάχιστον 500 εθελοντές. Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθεί είτε ένα πρόγραμμα 14 ημερών της δραστικής ουσίας τεκοβιριμάτης δύο φορές την ημέρα είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου, θα παρακολουθείται ο ρυθμός επούλωσης των βλαβών, ο χρόνος που απαιτείται έως ότου οι ασθενείς διαγνωστούν αρνητικά στον ιό και το ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία λόγω επιπλοκών.

«Ελπίζω ότι μπορούμε να έχουμε ένα αποτέλεσμα πριν από τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο Sir Peter Horby, Καθηγητής Αναδυόμενων Λοιμώξεων και Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθυντής του νέου Ινστιτούτου Πανδημικών Επιστημών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι σχεδίαζαν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή στη χώρα για να καθορίσουν εάν η τεκοβιριμάτη θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση των ΗΠΑ για την ευλογιά των πιθήκων.

Η Siga, η οποία πουλά μια από του στόματος και ενδοφλέβια σύνθεση του φαρμάκου, έχει ήδη λάβει παραγγελίες αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων για πόσιμη μορφή του φαρμάκου.

Εν τω μεταξύ, το μόνο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων - που κατασκευάστηκε από τη δανική εταιρεία Bavarian Nordic BAVA.CO - είναι σε έλλειψη, ωθώντας τις χώρες να επεκτείνουν τις υπάρχουσες προμήθειες.