Σταυρούπολη: Αστυνομικές δυνάμεις στο ΕΠΑΛ - Κανονικά διεξάγονται τα μαθήματα

Σταυρούπολη: Αστυνομικές δυνάμεις στο ΕΠΑΛ - Κανονικά διεξάγονται τα μαθήματα

Αποχώρησαν από την περιοχή του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης οι φοιτητές και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών φορέων που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα χθεσινά επεισόδια και την επίθεση που δέχθηκαν διαδηλωτές από ομάδα κουκουλοφόρων μέσα από τον αύλειο σχολικό χώρο.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν αναπτυγμένες περιμετρικά του σχολείου, όπου τα μαθήματα διεξάγονται κανονικά.

Εκπρόσωποι Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και της Ομοσπονδίας Γονέων έγιναν δεκτοί στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Το μέλος της Ε' ΕΛΜΕ Σίσσυ Πολυκάρπου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Κεχαΐδου τους ενημέρωσε πως υπηρεσιακά έχει ζητηθεί η διερεύνηση των γεγονότων και η ταυτοποίηση των δραστών της χθεσινής επίθεσης, καθώς και η διά παντός αποβολή όσων ενδεχομένως αποδειχθεί ότι ήταν μαθητές του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, από την πλευρά τους, ζήτησαν από την κ. Κεχαΐδου να διερευνηθεί και η στάση κάποιων εκπαιδευτικών του σχολείου, που όπως κατήγγειλαν, «δεν επέτρεψαν την είσοδο εκπροσώπων συνδικαλιστικών φορέων που είχαν ζητήσει χθες το πρωί να ενημερωθούν για τα γεγονότα», ενώ παράλληλα «δεν απέτρεψαν την είσοδο στο σχολείο ατόμων που φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση».

Μέλη φοιτητικών παρατάξεων (ΜΑΣ, ΕΑΑΚ) και εκπροσώπων ενώσεων εκπαιδευτικών και γονέων διαδήλωναν στις γύρω οδούς, ενώ για τις 19:00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Σε 11 συλλήψεις (μεταξύ των οποίων επτά μαθητές) και 59 προσαγωγές έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ. για τα βίαια επεισόδια στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης.

Σε βάρος 19χρονου μαθητή και σε έναν 20χρονο εξωσχολικό,  σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη κοινής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων (επειδή στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο μαχαίρια και ένα αεροβόλο πιστόλι).

Επιπλέον, συνελήφθη 15χρονος μαθητής επειδή είχε αναρτήσει σε διαδικτυακή εφαρμογή φωτογραφίες με μαχαίρια και πιστόλια. Κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του κατασχέθηκαν δύο περίστροφα αερίου με έξι φυσίγγια, ένα μαχαίρι, ένας σουγιάς, μία θήκη όπλου, ένα κοντάρι και ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ.

Εκτός από τον ανήλικο συνελήφθη και ο 54χρονος πατέρας του, καθώς κατείχε μία κυνηγετική καραμπίνα και 17 φυσίγγια, χωρίς να κατέχει την απαιτούμενη άδεια.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη πέντε μαθητών (15 έως 17 ετών) και ενός 20χρονου εξωσχολικού για οπλοκατοχή (βρέθηκαν πάνω τους μαχαίρια, μία σιδερογροθιά κ.ά.). Οι παραπάνω ανήλικοι οδηγήθηκαν ήδη στον εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού παραπέμφθηκαν να δικαστούν με ρητή δικάσιμο σε δικαστήριο Ανηλίκων.

Για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στην πλατεία Τερψιθέας, κοντά στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη διάρκεια αντιφασιστικού συλλαλητηρίου όπου διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση, συνελήφθη ένα άτομο για κατοχή σπρέι πιπεριού.

Οικονόμου: Κυρίως μαθητές πήραν μέρος στα επεισόδια στην Σταυρούπολη
 

Η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει φαινόμενα όπως αυτά που υπήρξαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης τα τελευταία 24ωρα διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης για τις συλλήψεις στις οποίες έχει προκαλέσει η ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια και την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Θα ήθελα να παρακαλέσω και τους γονείς και όσους άλλους έχουν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν εναντίον αυτών των θυλάκων φασισμού που πάνε να σχηματιστούν και να ωθήσουν τα παιδιά σε παραβατική συμπεριφορά και να τους πω ότι η Πολιτεία είναι παρούσα για να μην επιτρέψει αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε ότι στο σχολείο υπάρχουν ανήλικα παιδιά. Πρέπει εν τη γενέσει του να αντιμετωπίσουμε αυτό που πάει να δημιουργηθεί. Η Πολιτεία είναι παρούσα και δεν θα το επιτρέψει», τόνισε.

Όπως υπογράμμισε ο Λ. Οικονόμου, οι κινήσεις της Αστυνομίας είχαν από την πρώτη στιγμή ως γνώμονα ότι στο επίκεντρο βρίσκονται ανήλικα παιδιά, ενώ επισήμανε πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων έλαβαν μέρος στα επεισόδια ήταν μαθητές.

«Ελάχιστος ήταν ο αριθμός των εξωσχολικών στοιχείων που μπήκαν μέσα στο σχολείο. Μπήκαν μέσα από τα διπλανά σχολεία. Έχουμε πλήρη εικόνα, διότι έχουμε την έρευνα. Η συντριπτική πλειοψηφία που έλαβε μέρος στα επεισόδια είναι μαθητές των δύο ΕΠΑΛ και κάποια στιγμή ενισχύθηκαν με μαθητές από τα διπλανά ΕΠΑΛ», επισήμανε.

«Η Χρυσή Αυγή έχει καταδικαστεί, αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι και οι γονείς. Δεν θα αφήσουμε το αυγό του φιδιού να εκκολαφτεί», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

«Υπεύθυνη για την διασφάλιση της τάξης είναι η Ελληνική Αστυνομία. Υπάρχει σχέδιο και για αυτά και για άλλα σχολεία στην περιοχή. Καλό είναι να σταματήσει η ένταση και τα παιδιά να επιστρέψουν στα μαθήματα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας πως υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στην περιοχή και κυρίως έξω από το σχολείο.

Τέλος, υπογράμμισε πως κατά την έρευνα που έγινε στο εσωτερικό των ΕΠΑΛ δεν υπάρχουν «πολεμοφόδια» στα κτίρια, όπως μολότοφ ή πέτρες και κοντάρια.