Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας

Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας

Παγιώνεται το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του Σύριζα, που εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες, καθώς μια νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πρώτου Θέματος της Κυριακής, δείχνει τη διαφορά να φτάνει στο 3,8%.

Επίσης, στην ίδια δημοσκόπηση φαίνεται ότι δημοτικότητα της κυβερνητικής συμμαχίας κατρακυλά, καθώς το 38% όσων έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση της Alco προκρίνουν τον σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης από τη σημερινή βουλή. Το 21% προτιμούν τη διενέργεια νέων εκλογών, ενώ το 22% θεωρεί ότι θα πρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ.

Επίσης, το 81% υποστηρίζει ότι ο Σύριζα έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα. Το 84% είναι δυσαρεστημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης και το 67% θεωρεί λάθος τους χειρισμούς στο προσφυγικό.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση αναφορικά με την πρόθεση ψήφου κατέγραψε: 21,1% για τη Νέα Δημοκρατία, 17,3% για το Σύριζα, 6,1% για τη Χρυσή Αυγή, 5% για το ΚΚΕ, 2,6% για την Ένωση Κεντρώων, 2,2% για τους ΑΝΕΛ, 2.2% για τη Λαϊκή Ενότητα και 1,8% για το Ποτάμι.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15-17 Μαρτίου σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων και στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του Σύριζα έως και 4,5 εκατοστιαίες μονάδες, καθώς η συσπείρωση των ψηφοφόρων που προτίμησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα περιορίζεται στο 55%. Το αντίστοιχο ποσοστό συσπείρωσης για την αξιωματική αντιπολίτευση φτάνει στο 84%, ενώ η απευθείας μετακίνηση ψηφοφόρων που ψήφισαν Σύριζα προς τη Νέα Δημοκρατία φτάνει στο 6%.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται, ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, καθώς το 73% απαντά αρνητικά στο σχετικό ερώτημα και μόλις το 16% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε υψηλά ποσοστά κυμαίνεται και η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος, καθώς το 17,2% δηλώνει αναποφάσιστο, το 12,1% εκφράζει πρόθεση για αποχή από τις κάλπες και το 3,4% δηλώνει ότι θα ψηφίσει λευκό. 

Ακόμη, το 85% των πολιτών δηλώνει ότι δεν αντέχει άλλους φόρους και περικοπές συντάξεων. Χαρακτηριστικό της απογοήτευσης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία είναι ότι επτά στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει το επόμενο εξάμηνο.