Στ. Πέτσας: Διαβεβαιώσεις για περαιτέρω ενίσχυση των δήμων με πόρους και προσωπικό

Στ. Πέτσας: Διαβεβαιώσεις για περαιτέρω ενίσχυση των δήμων με πόρους και προσωπικό

Περαιτέρω στήριξη των δήμων για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, «γενναίες» λύσεις στο πρόβλημα υποστελέχωσης των ΟΤΑ, παρεμβάσεις το επόμενο δίμηνο στο θέμα της ανακατανομής αρμοδιοτήτων και λύσεις σε επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων που συγκάλεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την ενεργειακή κρίση.

«Το κεντρικό κράτος θα χρειαστεί να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση και αυτό θα κάνει, αλλά λελογισμένα και με σύνεση», επισήμανε ο κ. Πέτσας και διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Μάιο θα υπάρξει νέα ένεση ρευστότητας προς τους δήμους πέραν της έκτακτης ενίσχυσης 114 εκατ. ευρώ ως πρόσθετη ΚΑΠ και 14 εκατ. ευρώ για τις δαπάνες των σχολείων που ανακοινώθηκαν χθες.

Για το θέμα των αρμοδιοτήτων, είπε ότι έως το τέλος Μαΐου θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την ανακατανομή τους από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προς τα υπουργεία και την Αυτοδιοίκηση, ενώ το υπόλοιπο σκέλος (μεταξύ κεντρικής διοίκησης και ΟΤΑ) αναμένεται να έχει ρυθμιστεί έως το φθινόπωρο.

Προανήγγειλε διπλή παρέμβαση στο θέμα των δανείων που χορηγεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με επιμήκυνση έως και 20 έτη της διάρκειας αποπληρωμής και με ένα «πιο λελογισμένο» επιτόκιο δανεισμού.

Για την ενίσχυση των οφειλών τρίτων προς τους δήμους, οι οποίες -όπως είπε- είναι πάνω από 3 δισ. ενώ εισπράττονται κάθε χρόνιο μόλις 146 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι γίνεται επεξεργασία διαφόρων λύσεων με πιο πιθανή τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού τιτλοποίησης των εσόδων.

Σχετικά με το τέλος παρεπιδημούντων σημείωσε ότι επεκτείνεται η περσινή ρύθμιση σε πιο μόνιμη βάση ώστε να υπολογίζεται το τέλος επί των δηλώσεων του ΦΠΑ με βάση το τι «κόβει» το κάθε κατάστημα, ενώ προανήγγειλε ότι από το β' εξάμηνο του 2022 θα μπορέσει να είναι αυτόματης απόδοσης μέσω μιας πλατφόρμας προς τους δήμους.

Αναφορικά με το τέλος ταφής απορριμμάτων, ο κ. Πέτσας είπε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί καθώς είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση και έχει συνδεθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν συνεννοήσεις με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα στην κατεύθυνση της κλιμακωτής και πιο ήπιας χρέωσης.

Διαβεβαίωσε για «σοβαρή και όχι διακοσμητική» αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από το 2023 και υποσχέθηκε παρεμβάσεις το β' εξάμηνο του 2022 για την κάλυψη των κενών των δήμων με υπαλλήλους σε συγκεκριμένες ειδικότητες «όχι μόνο μηχανικούς και χειριστές μηχανημάτων αλλά και το διοικητικό και οικονομικό προσωπικό».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», εκτιμώντας ότι η απορρόφηση των κονδυλίων θα φτάσει τα 4,1 δισ. ευρώ χάρη στην αύξηση της υπερδέσμευσης στα 3,5 δισ. ευρώ και τις μεταφορές έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ. Έως το τέλος του μήνα -προσέθεσε- αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση για την οδοποιία με έμφαση στην οδική ασφάλεια, ύψους 225 εκατ. ευρώ που μαζί με την υπερδέσμευση θα φτάσει τα 315 εκατ. ευρώ.