Σουηδία: Σκληραίνει η κοινή γνώμη απέναντι στους πρόσφυγες

Σουηδία: Σκληραίνει η κοινή γνώμη απέναντι στους πρόσφυγες

Οι Σουηδοί "παγώνουν" όλο και περισσότερο απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα τους, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα, δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sifo, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 41% των ερωτηθέντων στη Σουηδία τάσσεται εφεξής υπέρ μιας μείωσης του αριθμού των αδειών παραμονής που χορηγούνται στη χώρα τους, ενώ τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό έφτανε μόλις το 29%, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε στις αρχές του μήνα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ανθρώπων για λογαριασμό της εφημερίδας Svenska Dagbladet.

Εξάλλου στην έρευνα αυτή ένας Σουηδός στους τέσσερις δηλώνει υπέρ της διατήρησης του ποσοστού της αποδοχής των αιτημάτων στο σημερινό επίπεδο και μόλις 17% λέει ότι θα επιθυμούσε την αύξησή του.

"Όταν είχαμε δημοσιεύσει την έρευνα του Σεπτεμβρίου, ήταν πολύ διαφορετικός ο τόνος και η συζήτηση. Σήμερα ο πρωθυπουργός (Στέφαν Λεβέν) ζητεί μια αναδιανομή (εντός της ΕΕ ενός μέρους) των προσφύγων που φτάνουν εδώ", σχολίασε ο Τόιβο Σγερέν, υπεύθυνος δημοσκοπήσεων στο Sifo.

Επίσης μια δημοσκόπηση του Ipsos που δημοσιεύτηκε αυτό το Σαββατοκύριακο από την εφημερίδα Dagens Nyheter δείχνει και αυτή μια αλλαγή της κοινής γνώμης στη Σουηδία, όπου αναμένονται φέτος έως και 190.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 26% των Σουηδών κρίνει ότι η χώρα τους θα έπρεπε να δέχεται περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι ποσοστού 44% τον Σεπτέμβριο, ενώ ποσοστό 42% τάσσεται υπέρ μιας μείωσης του αριθμού των αιτήσεων για την χορήγηση ασύλου που γίνονται δεκτές, έναντι ποσοστού 30% τον Σεπτέμβριο.

Οι πιο επιφυλακτικοί είναι οι άνδρες και οι ψηφοφόροι της δεξιάς. Το 96% των υποστηρικτών του ακροδεξιού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας ζητεί μια μείωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που λαμβάνουν άδεια να παραμείνουν στην Σουηδία.

Επίσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απηχούν αυτήν την αυξανόμενη αντίθεση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Σύμφωνα με μελέτη της Svenska Dagbladet, το 35% των πιο δημοφιλών δημοσιεύσεων στο Facebook, το Twitter και το Instagram εξέφραζαν μια αρνητική άποψη τον Οκτώβριο, έναντι ποσοστού 21% τον Σεπτέμβριο.

Η Σουηδία είναι ο υπ''αριθμόν ένα προορισμός για τους πρόσφυγες στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό της που ανέρχεται σε 9,8 εκατομμύρια κατοίκους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ