Σουηδία: Κυβερνητικός ανασχηματισμός πριν το τέλος του μήνα

Σουηδία: Κυβερνητικός ανασχηματισμός πριν το τέλος του μήνα

Ανασχηματισμό της κυβέρνησής του “εντός ολίγων εβδομάδων” προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Stefan Lofven. Η απόφασή του ακολούθησε την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Περιβάλλοντος Asa Romson.

Η κίνηση αυτή αποτελεί πλήγμα κατά της κεντροαριστερής κυβέρνησης συνασπισμού που βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχόμενα προβλήματα από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2014, αναφέρει το Reuters.

Αιτία της παραίτησης της Asa Romson αποτέλεσε η απόφαση των Πρασίνων να την αντικαταστήσουν στην προεδρία του κόμματος. Η δυσαρέσκεια προς την ηγεσία προκλήθηκε από μια σειρά σκανδάλων εντός του κόμματος με κορυφαίο τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Κατοικίας και βουλευτή των Πρασίνων Mehmet Kaplan κατά του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, πριν γίνει υπουργός, ο Kaplan είχε συγκρίνει την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αρχές με αυτή των Εβραίων από τους Ναζί. Παραιτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο αφού κατηγορήθηκε και για σχέσεις με τους Γκρίζους Λύκους της Τουρκίας και με ισλαμιστές.

Η αύξηση της στήριξης προς το εθνικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών ανέτρεψε την μακρόχρονη παράδοση πολιτικής σταθερότητας και αριστερής πλειοψηφίας στη βουλή της Σουηδίας. Ο αριθμός – ρεκόρ των αιτούντων άσυλο προκάλεσε μεγάλη στροφή στην κοινωνία της χώρας, κάτι που εξόργισε τους Πράσινους και εμβάθυνε τις διαιρέσεις εντός του κυβερνώντος συνασπισμού.

Σύμφωνα με τον Σουηδό πρωθυπουργό, ο ανασχηματισμός αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος Μαΐου. Ο Lofven τόνισε πως θα κρατήσει τους Πράσινους στην κυβέρνηση.

Δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε πως η υποστήριξη των ψηφοφόρων προς τους Πράσινους ξεπερνά κατ'' ελάχιστο το 4%, που είναι το όριο εισαγωγής στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και μια δεκαετία.

Η υποστήριξη προς τον κύριο κυβερνητικό εταίρο – τους Σοσιαλδημοκράτες επίσης έχει μειωθεί. Μαζί με το Αριστερό κόμμα, η κυβέρνηση υποστηρίζεται από το 39% των Σουηδών. Αντίθετα, τα κεντροδεξιά αντιπολιτευόμενα κόμματα προτιμώνται από το 43% των πολιτών. Το ποσοστό των Σουηδών Δημοκρατών φτάνει στο 15,3%.