Σκληρό πόκερ για  το Ταμείο Ανάκαμψης - Διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα
Σύνοδος Κορυφής

Σκληρό πόκερ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Διπλωματικό θρίλερ για γερά νεύρα

Mε πολλά ανοιχτά ακόμη ζητήματα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη είναι το δείπνο των ηγετών, ενώ είχαν προηγηθεί διμερείς και πολυμερείς επαφές.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ μειώνει το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και αυξάνει αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια.

«Eξελίσσεται πολύ πολύπλοκο, πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο Λετονός ομόλογός του ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως η απόσταση μεταξύ του τι επιθυμούν οι Ιταλοί και τι απαιτούν οι Ολλανδοί παραμένει μεγάλη. Στην προσπάθεια του κ. Μισέλ να πείσει τους Βόρειους ότι οι οροί εκταμίευσης είναι αρκετά αυστηροί για να αποσπάσει τη συναίνεσή τους, άνοιξε «μέτωπο»  τρόπον τινά με τις χώρες του Νότου, των οποίων οι μνήμες των μνημονίων είναι άλλωστε πρόσφατες. 

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που ενδεχομένως να οδηγήσει σε εκτροχιασμό της συμφωνίας είναι η εκταμίευση να εξαρτάται από το αν οι χώρες εφαρμόζουν τις αρχές του κράτους δίκαιου, κάτι που όμως προκαλεί την αντίδραση της Ουγγαρίας. Ο Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, αλλά δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια σύγκλιση απόψεων. 

Να σημειωθεί ότι κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενισχύθηκε η ταύτιση απόψεων τόσο για το Ταμείο όσο και για τον κοινοτικό προϋπολογισμό,  αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.