Σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα για «κρυφές» εστίες κορονοϊού

Σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα για «κρυφές» εστίες κορονοϊού

Περίπου 1.000 τεστ για τον κορονοϊό έχουν πραγματοποιήσει μέσα σε 48 ώρες οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. και εντός της ημέρας, αναμένονται ]τα πρώτα αποτελέσματα με στόχο την αποκάλυψη κρυφών εστιών του ιού.

Οι κινητές ομάδες έχουν συλλέξει δείγματα κυρίως από ευπαθείς ομάδες και θα συνεχίσουν τα διαγνωστικά τεστ δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας, δομές αστέγων και φυλακές.

Όπως ανέφερε και ο κ. Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία, στόχος είναι να εντοπιστούν οι κρυφές εστίες του ιού στη χώρα. «Ο αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, θα αποκαλύψει και κρυφές εστίες του ιού σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που πιθανώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου», τόνισε.

«Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα περιλαμβάνει και αναγνώριση τέτοιων κρυφών ή ελαφρά συμπτωματικών περιπτώσεων, οι οποίες θα οδηγούν σε έγκαιρη απομόνωση και λήψη μέτρων», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Για το πρόγραμμα με τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε χθες πως θα έχει εξάμηνη διάρκεια και ήδη βρίσκονται στον δρόμο 20 μονάδες. Σταδιακά θα αυξηθούν,φτάνοντας τις 500 συνολικά, ενώ τα αποτελέσματα των τεστ αναμένεται να δώσουν πιο ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με την πανδημία και τους αριθμούς κρουσμάτων στη χώρα.

«Περίπου 20 μονάδες την ημέρα δραστηριοποιήθηκαν στην Αθήνα και εκτός Αθηνών και τα δείγματα τα οποία συλλέχθηκαν ήταν περίπου 1.000. Κοιτάζουμε ευπαθείς ομάδες και υπάρχει το χρονοδιάγραμμα και το πλάνο, έτσι ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι 500 κινητές ομάδες να είναι σε πλήρη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης.