ΣΕΤΕ: Σε εξωγενείς παράγοντες θα κριθεί η νέα τουριστική χρονιά για την Ελλάδα

ΣΕΤΕ: Σε εξωγενείς παράγοντες θα κριθεί η νέα τουριστική χρονιά για την Ελλάδα

Ο προβληματισμός που "πλανάται στον κόσμο" από τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις, η εξέλιξη του προσφυγικού, οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αλλά και η νέα διαδικασία βιομετρικών θεωρήσεων visa θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της νέας τουριστικής χρονιάς για την Ελλάδα. Σε σημερινή εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του συνδέσμου Ανδρέας Ανδρεάδης σημείωσε, ότι το Μάρτιο θα φανεί πως θα εξελιχθεί το 2016 για τον ελληνικό τουρισμό.

Το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρίες έχουν αυξήσει κατά 800,000 περίπου τις θέσεις για τη νέα χρονιά, σίγουρα είναι ένα θετικό γεγονός, ανάφερε ο κ. Ανδρέαδης, αλλά όλα, όπως τόνισε θα εξαρτηθούν και από τους εξωγενείς παράγοντες που ανάφερε παραπάνω. Σε αυτούς τους παράγοντες ο κ. Ανδρέαδης προσέθεσε την εφαρμογή των προαπαιτούμενων της συμφωνίας, με το ασφαλιστικό και την εφαρμογή του νόμου για τα κόκκινα δάνεια να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη για θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που απαιτούν κεφαλαιουχική εξυγίανση να ρυθμίσουν συνολικά τα χρέη τους, ώστε να επανεκκινήσουν σε υγιή βάση στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου επειχειρηματικού σχεδίου, χωρίς να μεσολαβήσει "κλείσιμο" της επιχείρησης. Έτσι η παρέμβαση στα κόκκινα δάνεια θα αναδειχθεί σε σημαντικό παράγοντα ανάκαμψης της ιδιωτικής οικονομίας, κατέληξε.

Στα ¨συν¨ της επόμενης χρονιάς, η ισοτιμία του Ευρώ, η χαμηλή τιμή πετρελαίου, η συλλογική ακατάπαυστη προσπάθεια επιχειρήσεων και εργαζομένων, αλλά και η συνεχώς ενισχυόμενη εικόνα ποιότητας προϊόντος και ασφάλειας προορισμού, υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης. Σε ό,τι αφορά τέλος την συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία, τονίστηκε ότι το 2015 αυξήθηκε 6% τον όγκο απασχόληση των μισθωτών. Παράλληλα οι συνολικές αποδοχές των μισθωτών του τομέα θα αγγίξουν τα 4 δισ. ευρώ, αυξημένες σχεδόν κατά 200 εκατ. σε σχέση με το 2014. Τέλος οι συνολικές εισφορές του τομέα προς το ΙΚΑ θα αγγίξουν το 1,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ