Σερβία: Προσπάθειες για την απελευθέρωση διπλωματών που απήχθησαν στη Λιβύη

Σερβία: Προσπάθειες για την απελευθέρωση διπλωματών που απήχθησαν στη Λιβύη

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας έχει συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα χειριστεί την υπόθεση απαγωγής των δυο υπαλλήλων τα σερβικής πρεσβείας στη Λιβύη.

 Το πρωί της Κυριακής ένοπλοι κουκουλοφόροι σταμάτησαν πομπή οχημάτων της σερβικής πρεσβείας που κινούνταν στην πόλη Σαμπράθα, η οποία βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Τρίπολη και απήγαγαν δύο Σέρβους υπαλλήλους της πρεσβείας, έναν οδηγό και μία διοικητικό υπάλληλο. Ο πρέσβης Όλιβερ Ποτέζιτσα, ο οποίος επίσης βρισκόταν στην ίδια πομπή, σε άλλο όχημα, ανέφερε ότι η απαγωγή έγινε με κινηματογραφικό τρόπο.

"Οι απαγωγείς προκάλεσαν τροχαίο εμβολίζοντας το τελευταίο όχημα της πομπής και στη συνέχεια έσυραν έξω τον οδηγό Γιόβιτσα Στέπιτς και την υπάλληλο Σλατζανα Στάνκοβιτς και τους οδήγησαν σε δικό τους όχημα με το οποίο απομακρύνθηκαν" περιγράφει ο πρέσβης της Σερβίας. Αναφέρει επίσης ότι οι απαγωγείς, αποχωρώντας πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι τον Λίβυο οδηγό του πρεσβευτικού οχήματος, ο οποίος κατέβηκε για να δει τι συμβαίνει. 

Ο γενικός γραμματέας του σερβικού ΥΠΕΞ, Βέλικο Οντάλοβιτς ανέφερε σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι πως οι λιβυκές αρχές ασφαλείας πιστεύουν ότι η απαγωγή δεν έχει πολιτικά κίνητρα αλλά πρόκειται για εγκληματική πράξη. Ο κ. Οντάλοβιτς δήλωσε επίσης ότι εκτίμηση των αρχών ασφαλείας της Λιβύης είναι ότι οι απαγωγείς βρίσκονται ακόμη μέσα στην πόλη Σαμπράθα. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι σε όλες τις εξόδους της πόλης υπάρχουν σημεία ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας όπου γίνεται αυστηρός έλεγχος των οχημάτων που διέρχονται.

 Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε δήλωσή του για τη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες 48 ώρες θα υπάρξει θετική έκβαση των εξελίξεων αρνήθηκε ωστόσο να αναφερθεί λεπτομερώς στο θέμα όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των απαχθέντων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ