Σε υψηλό 4ετίας το Νοέμβριο ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων της ευρωζώνης

Σε υψηλό 4ετίας το Νοέμβριο ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων της ευρωζώνης

Ο ταχύτερος από τα μέσα του 2011 ήταν αυτό το μήνα ο ρυθμός ανάπτυξης των επιχειρήσεων στην ευρωζώνη – ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις – καθώς η υποχώρηση του ευρώ και η μείωση των τιμών βοήθησαν στην αύξηση των νέων παραγγελιών, σύμφωνα με σημερινή έρευνα της εταιρίας Markit.

«Είναι καλά νούμερα. Για την περιοχή συνολικά βλέπουμε ανάπτυξη 0,4-0,5%. Δεν βλέπουμε μόνο τη δραστηριότητα να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ αλλά και την απασχόληση, τις ανεκτέλεστες εργασίες και τις νέες δραστηριότητες», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στη Markit.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, που βασίζεται σε δείγμα χιλιάδων επιχειρήσεων και θεωρείται αξιόπιστος δείκτης ανάπτυξης, ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών, στο 54,4 από το 53,9 τον Οκτώβριο. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στο 53,9.

Ο δείκτης παραμένει πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση από τον Ιούλιο του 2013.

Η Markit είπε ότι περίπου οι μισές απαντήσεις δόθηκαν πριν τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη Γαλλία υποχώρησε σε χαμηλό τριμήνου στο 51,3 από το 52,6 του Οκτωβρίου. Η επίδοση αυτή αντισταθμίστηκε από το αντίστοιχο γερμανικό δείκτη, που ανήλθε στο 54,9 από το 54,2.

Ωστόσο, μέρος της ανάπτυξης ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών για δεύτερο μήνα. Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής για τον Νοέμβριο παρέμεινε αμετάβλητος στις 49,6 μονάδες.

Τα εργοστάσια επωφελήθηκαν επίσης από το αδύναμο ευρώ, που καθιστά τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους φθηνότερα για ξένους αγοραστές. Το ενιαίο νόμισμα έχει υποχωρήσει περίπου 12% φέτος.

Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό του εξαμήνου, με τον σχετικό υποδείκτη να διαμορφώνεται στο 52,8 από το 52,7 του Οκτωβρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο δείκτης PMI για την μεταποίηση να ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών στο 52,8 από το 52,3.

Ο δείκτης παραγωγής ανήλθε στο 53,9 από το 53,6, ενώ ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στο 54,6 από το 54,1. Ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης στον τομέα υπηρεσιών ήταν ο ταχύτερος εδώ και πέντε χρόνια, με τον σχετικό δείκτη να ανέρχεται στο 52,8 από το 52,3.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ