Σε ποιες ηλικιακές ομάδες ο εμβολιασμός έπιασε «ταβάνι» - Τα μεγάλα κενά

Σε ποιες ηλικιακές ομάδες ο εμβολιασμός έπιασε «ταβάνι» - Τα μεγάλα κενά

Τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα δείχνουν πως η επιφυλακτική στάση των ηλικιωμένων 80 ετών κι άνω παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε οποιαδήποτε προσπάθεια πειθούς αλλά και στην κίνηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να φέρει τα εμβόλια στην πόρτα των πολιτών. Παρά τις προσπάθειες, τις καταδρομικές αποστολές, τα συνεργεία, τις εκκλήσεις - δια στόματος όλων - πρωτίστως του πρωθυπουργού - στην ηλικιακή ομάδα 85 ετών και άνω, το 70,9% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το συνολικό ποσοστό ανέρχεται στο 71,3% -όταν πριν ένα μήνα περίπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 70%.

Όλη η προσπάθεια των τελευταίων εβδομάδων έχει αποδώσει στο να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη κατά μια εκατοστιαία μονάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι στους ηλικιωμένους η επιχείρηση ελευθερία μάλλον «έπιασε ταβάνι», με το 30% αυτών να παραμένουν πεισματικά ανεμβολίαστοι, παρότι η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σαν πυρκαγιά.

Η ανθεκτική σε όλες τις εκκλήσεις άρνηση των ηλικιωμένων να εμβολιαστούν δικαιώνει την φράση της καθηγήτριας παιδιατρικής- Λοιμωξιολογίας Μάριας Θεοδωρίδου, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «δεν θα έλεγα τίποτα στους αρνητές γιατί δεν έχουν αυτιά να ακούσουν».

Η αποφορά του λόγου της που θυμίζει την λαϊκή Ιταλική παροιμία «δεν υπάρχει χειρότερος κουφός από αυτόν που δεν θέλει να ακούσει» επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι σκεπτόμαστε, πως οι θιασώτες του εμβολιασμού έχουν ήδη εμβολιαστεί η κλίσει το ραντεβού τους και πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για να ορθώσουμε το τείχος της συλλογικής ανοσίας (με την φαινομενικά «άπιαστη» εμβολιαστική κάλυψη του 80% του πληθυσμού).

Πλήρως εμβολιασμένο το 46,8% το γενικού πληθυσμού


Μέχρι στιγμής το ποσοστό των πλήρως ανοσοποιημένων (με δύο δόσεις) πολιτών αντιστοιχεί στο 46,8% του γενικού πληθυσμού και στο 55% του ενήλικου πληθυσμού. Δηλαδή για να φτάσουμε στο 80% που επιβάλλει σαν νέο όριο ασφαλείας η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, χρειάζεται να εμβολιαστεί ακόμα το 33% του πληθυσμού, κάτι που υπό τις παρούσες συνθήκες φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο.

«Τέλος του έτους συλλογική ανοσία»


Από την επιστημονική κοινότητα ο καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης επισημαίνει ότι προς το τέλος του έτους θα μπορέσουμε να πιάσουμε τον στόχο της συλλογικής ανοσίας και ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Ευάγγελος Μανωλόπουλος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να χτίσουμε το τείχος της ανοσίας μέσα στον Αύγουστο - που ήταν το αρχικώς ζητούμενο ώστε να κυλήσουν με ασφάλεια οι διακοπές και να ξεκινήσει με ασφάλεια η επιστροφή στο σχολείο, το πανεπιστήμιο και το γραφείο, το φθινόπωρο.

Στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες τα ποσοστά εμβολιασμού διαμορφώνονται ως εξής: Για τα άτομα 80-84 ετών, το 71,7% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, το συνολικό ποσοστό ανέρχεται στο 72%, με τους 80άρηδες να παρουσιάζουν ίδια επίδοση στον εμβολιασμό αλλά και στην επιφυλακτικότητα, με τους 85αρηδες.

Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η «dream team» ηλικιακή ομάδα των 75-79 ετών, όπου το 83,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το συνολικό ποσοστό ανέρχεται στο 84,1%. Δεύτερη σε καλή επίδοση είναι η ηλικιακή ομάδα των 65 - 69 ετών, με το 79% να έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 80%. Σε απόσταση αναπνοής και 3η σε επίδοση ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών, με το 78,1% να έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 78,4%.

Λίγο χαμηλότερα κυμαίνεται η ηλικιακή ομάδα των 60-64 ετών, με το 74,9% να έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 75,4%. Τα άτομα αυτά έχουν την ιδιαιτερότητα να θεωρούνται ευπαθή λόγω ηλικίας αλλά να είναι και πολύ ενεργά μέλη της κοινωνίας σε σχέση με άλλους ηλικιωμένους. Είναι άτομα που κρατούν μικρά παιδιά, εργάζονται ακόμα, ασχολούνται με τις αγαπημένες τους δραστηριότητες και προφανώς θέλουν να στερηθούν τίποτα από αυτά-δεν θέλουν να (ξανά)βρεθούν στο περιθώριο.

Χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών σε ηλικίες κάτω των 50


Πάμε τώρα στις πιο απογοητευτικές επιδόσεις, με την εμβολιαστική κάλυψη να μειώνεται όσο μειώνεται η ηλικία, κάτω των 50 ετών. Ανάλογη επίδοση με τους 80άρηδες παρουσιάζουν τα άτομα της ηλικιακής ομάδας 55-59 ετών, με το 71% να έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 72%.

Ακόμα πιο χαμηλά ποσοστά συναντούμε και στους μεσήλικες και τα νεότερα άτομα. Έτσι για την ηλικιακή ομάδα των 50 - 54 ετών, το 67,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το συνολικό ποσοστό ανέρχεται στο 68,4%, με τους ανεμβολίαστους αυτής της ηλικίας να είναι οι αντιπροσωπευτικοί ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο, κατά την επέλαση του 4ου κύματος της πανδημίας. Ωστόσο ούτε αυτών φαίνεται να …ιδρώνει το αυτί τους, παρά τις προειδοποιήσεις που κάνουν οι γιατροί με κάθε ευκαιρία μέσα από τα Δελτία Ειδήσεων. Ακόμα πιο χαμηλή επίδοση έχουν τα άτομα της ηλικιακής ομάδας των 45-49 ετών, με το 64% να έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 65%.

Εμβολιαστικό κενό στις ηλικίες 40 - 44


Εμβολιαστικό κενό χαρακτηρίζει και την ηλικιακή ομάδα των 40-44 ετών, με το 58% να έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το συνολικό ποσοστό να ανέρχεται στο 60%. Στους κάτω των 40 ετών μόνο ο ένας στους δύο έχει εμβολιαστεί καθώς στην ηλικιακή ομάδα των 35-39 ετών, το 51% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το συνολικό ποσοστό ανέρχεται-μόλις- ανέρχεται στο 52%. Παρόμοια η εικόνα και στην ηλικιακή ομάδα των 30-34 ετών, με το 48% να έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό να ανέρχεται στο 50%.

Εμβολιαστική κάλυψη νέων 18 έως 29 ετών


Στους νέους που «οδηγούν» την πανδημία, έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε για να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσοποίησης. Στην ηλικιακή ομάδα των 25-29 ετών, το 45% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, το ποσοστό ανέρχεται στο 47%. Για την ηλικιακή ομάδα των 18-24 ετών, το 34% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, το ποσοστό ανέρχεται στο 36%, δηλαδή ο ένας στους τρεις.

5% των εφήβων 15 - 17 ετών έχουν εμβολιαστεί


Τέλος, στην ηλικιακή ομάδα των 15 - 17 ετών που άνοιξε πρόσφατα έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 5% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού το ποσοστό των εμβολιασμένων εφήβων ανέρχεται στο 7%. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε ορισμένες «κρίσιμες» ηλικιακές ομάδες αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό (σε εστίαση, τουρισμό, εκπαιδευτικούς) και φέρνουν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έξυπνα μέτρα όπως το να μπορούν να ψωνίζουν μόνο με click away οι ανεμβολίαστοι το φθινόπωρο.