Σε ευπαθείς ομάδες το 20% των εμβολιασμών ταυτόχρονα με τους υπερήλικες

Σε ευπαθείς ομάδες το 20% των εμβολιασμών ταυτόχρονα με τους υπερήλικες

Παράλληλα με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, αναμένεται να ξεκινήσει και ο εμβολιασμός των πιο ευπαθών ομάδων πληθυσμού που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Τα εμβόλια που θα διατεθούν σε πρώτη φάση για τις ομάδες αυτές θα αφορούν το 20% των ημερήσιων εμβολιασμών.

Την σχετική απόφαση έλαβε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, στο πλαίσιο της ιεράρχησης των ατόμων που χρειάζονται κατά προτεραιότητα το πανδημικό εμβόλιο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παράλληλα με τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων, μπαίνουν σε προτεραιότητα οι μεταμοσχευμένοι, όσοι χρειάζονται αιμοκάθαρση, καθώς και οι καρκινοπαθείς που είναι ανοσοκατεσταλμένοι λόγω πρόσφατης χημειοθεραπείας.

Αντίστοιχη ιεράρχηση προβλέπεται και για τους διαβητικούς, τους πάσχοντες από αναπνευστικά νοσήματα, καθώς και από αυτοάνοσα νοσήματα όπως οι ρευματοπαθείς.

Για την επιλογή των ασθενών, το επείγον θα βεβαιώνεται από ιατρική γνωμάτευση, σε συνδυασμό με τα στοιχεία του υποψήφιου εμβολιαζομένου, όπως αυτά εμφανίζονται στον προσωπικό του ιατρικό φάκελο από την άυλη συνταγογράφηση που τηρείται στην ΗΔΙΚΑ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, από τις 20 Ιανουαρίου μαζί με τα εμβολιαστικά κέντρα των Νοσοκομείων, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί και σε 144 εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με βάση τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων.