Σαφάρι ελέγχων σε εστίαση και ψυχαγωγία

Σαφάρι ελέγχων σε εστίαση και ψυχαγωγία

Αντιμέτωπο με τον ορατό κίνδυνο απότομης αύξησης εισαγωγών σε νοσοκομεία όχι μόνο στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα βρίσκεται το ΕΣΥ. Τα μηνύματα που εκπέμπονται από παντού προμηνύουν ένα δύσκολο χειμώνα. Την ίδια στιγμή, ξεκινά σαφάρι ελέγχων σε εστίαση και ψυχαγωγία για την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο. Το θέμα απασχόλησε νωρίτερα ευρεία κυβερνητική σύσκεψη. 

Σε αυτό το περιβάλλον, πρώτοι στη γραμμή επικινδυνότητας τους 600.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Κινδυνεύουν, πρέπει να τρέξουν άμεσα να κάνουν το εμβόλιο, ήταν το μήνυμα του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και ενώ νωρίτερα, έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, είχε απευθύνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καθώς πληθαίνουν οι φωνές ότι σύντομα μπορεί και να ξεπεράσουμε τα 10.000 κρούσματα και ενώ οι ενδείξεις από τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ είναι ανησυχητικές, η κυβέρνηση ποντάρει σε αύξηση της προσέλευσης για εμβολιασμό, τόσο για την 3η δόση, όπου την Παρασκευή ανοίγει η σχετική πλατφόρμα για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, όσο και στην εκστρατεία πειθούς για τους ανεμβολίαστους.

Την ίδια στιγμή ασφυκτική είναι η πίεση στις ΜΕΘ με τους νοσηλευόμενους να φτάνουν τους 152 στα νοσκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης που υπάγονται στις αρμοδιότητες της 3ης και 4ης ΥΠΕ και τα ποσοστά των ανεμβολίαστων να κυμαίνονται από 91,7 έως 94,6%. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος του τελευταίου διμήνου.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της 3ης ΥΠΕ, ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid στις ΜΕΘ των νοσοκομείων που υπάγονται στην αρμοδιότητά της έχει φτάσει τους 92 (ο μεγαλύτερος αριθμός του τελευταίου διμήνου), με το ποσοστό των ανεμβολίαστων μεταξύ αυτών να είναι 94,6%.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι χτες ο αριθμός νοσηλευόμενων με κορονοϊό στις ΜΕΘ ήταν 83, ενώ στις 25/10 ήταν 74 και στις 25/9 ήταν 53. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες ανήλθε σε 445 με ποσοστό ανεμβολίαστων 76,5%, ενώ 30 ασθενείς με Covid νοσηλεύονται σε απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνου, με ποσοστό ανεμβολίαστων 93,3%. Χτες, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες ήταν 450, στις 25/10 ήταν 403, ενώ στις 25/9 ήταν 305.

Σχετικά με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων από το Σάββατο, υπενθυμίζεται ότι πλέον οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αλλά και χώρους λατρείας πρέπει να προσέρχονται με δύο εργαστηριακά τεστ εβδομαδιαίως (rapid ή PCR) με δικό τους κόστος. Ενώ καθίσταται υποχρεωτική η διεξαγωγής rapid ή μοριακού τεστ στους ανεμβολίαστους για την προσέλευση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, λιανεμπόριο.