Ρουμανία: Συνεδριάζει το Κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ρουμανία: Συνεδριάζει το Κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση τεχνοκρατών

Σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας του Ρουμανικού Κοινοβουλίου διεξάγεται σήμερα ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών με επικεφαλής τον πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντάτσιαν Τσιόλος.

Για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, η νέα κυβέρνηση πρέπει να στηριχθεί από το 50% συν έναν του συνόλου των βουλευτών και γερουσιαστών, δηλαδή να συγκεντρώσει 274 ψήφους υπέρ.

Η συνεδρίαση άρχισε παρουσία 375 βουλευτών και γερουσιαστών με τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα μετά από πρόταση του βουλευτή της εθνικής μειονότητας των Ρουθηνών, Γκεόργκε Φίρτζακ.

 Στη συνέχεια, ο Ντάτσιαν Τσιόλος άρχισε την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση τεχνοκρατών της οποίας είναι επικεφαλής "δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται δημοκρατικά στο Κοινοβούλιο".

"Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την πολιτική τάξη. Η δημοκρατία δεν είναι δυνατή χωρίς πολιτικούς ή χωρίς πολιτικά κόμματα. Σε έκτακτες περιόδους, οι κυβερνήσεις απαρτίζονται από ειδικούς. Η κυβέρνηση θα είναι ανοικτή στις προτάσεις και τις ιδέες σας και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα σας ακούμε πάντα προσεκτικά. Επιθυμία της ομάδας μου είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ενός προγράμματος επιτάχυνσης της ανάπτυξης της Ρουμανίας ίσης με το τεράστιο δυναμικό της χώρας και μπορούμε να το επιτύχουμε μαζί" επισήμανε ο κ. Τσιόλος.

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Βουκουρέστι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 56 άνθρωποι και οδήγησε σε παραίτηση τον πρώην πρωθυπουργό, Βίκτορ Πόντα, ο κ. Τσιόλος είπε ότι τέτοιες τραγωδίες δεν πρέπει να συμβούν ποτέ ξανά και τα αίτια της τραγωδίας να εκριζωθούν, κυρίως η διαφθορά.

"Έχω πλήρη επίγνωση ότι οι προσδοκίες είναι τεράστιες και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ και η ομάδα μου θα κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε. Η κυβέρνηση αυτή προκύπτει σε ένα ιδιαίτερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Το βρίσκω δύσκολο να αρχίσω την ομιλία μου χωρίς να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα και τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στο κέντρο "Colectiv", επισήμανε.

"Η Ρουμανία που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι η δική τους Ρουμανία. Είναι ηθικό καθήκον που όλοι πρέπει να αναλάβουμε, πρέπει να εξαλείψουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας, κυρίως τη διαφθορά" τόνισε.

Στο κυβερνητικό σχήμα που θα έχει θητεία ενός έτους συμμετέχουν εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διπλωμάτες και επικεφαλής της κοινωνίας των πολιτών.

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Σχέσεων με το Επιχειρηματικό Περιβάλλον είναι ο Κόστιν Γκριγκόρε Μπορτς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημόσιας Διοίκησης ο Βασίλε Ντάντσου.

Υπουργός Εξωτερικών είναι ο Λάζαρ Κομανέσκου, πρώην πρέσβης της Ρουμανίας στην ΕΕ, υπουργός Εσωτερικών ο Πέτρε Τόμπα, υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Μίχνεα Ιοάν Μοτόκ, πρέσβης της Ρουμανίας στη Βρετανία.

Υπουργός Οικονομικών είναι η Άνκα Ντάνα Ντράγκου Παλίου, οικονομική αναλύτρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρώην ειδική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπουργός Δικαιοσύνης η Ραλούκα Αλεξάντρα Προύνα, υπουργός Ευρωπαϊκών Ταμείων η Άουρα Κάρμεν Ραντούκου. Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο Ακίμ Ιρινέσκου, υπουργός Εργασίας, Οικογένειας και Κοινωνικής Προστασίας και Τρίτης Ηλικίας η Κλαούντια Άνα Μοάρκας.

Ο Βίκτορ Βλαντ Γκριγκορέσκου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ενεργειακής εταιρείας Electrica είναι υπουργός Ενέργειας, υπουργός Μεταφορών ο Μάριαν Νταν Κοστέσκου, υπουργός Περιβάλλοντος, Δασών και Υδάτινων Πόρων η Κριστιάνα Πάσκα Πάλμερ, υπουργός Υγείας η Πατρίτσιου Ακίμας Καντάριου, υπουργός Παιδείας και Επιστημών ο Άντριαν Τσουράι, υπουργός Επικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, Μάριους Ραούλ Μπόσταν, υπουργός Πολιτισμού ο Βλαντ Αλεξαντρέσκου, υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού η Ελισαμπέτα Λίπα. Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου αρμόδια για τον Κοινωνικό Διάλογο και τη Δημόσια Διαβούλευση είναι η Βικτόρια Βιολέτα Αλεξάνδρου, υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου αρμόδια για τις σχέσεις με τους απανταχού Ρουμάνους, ο Νταν Στοενέσκου. Επικεφαλής του τμήματος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο είναι ο Τσίπριαν Μπούτσουρ και επικεφαλής το πρωθυπουργικού γραφείου ο Ιοάν Ντράγκος Τουντοράχε

"Ήθελα να επιλέξω ικανούς και εξειδικευμένους στον τομέα τους ανθρώπους, ανοικτούς στο διάλογο. Προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, της Ρουμανίας από τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ειδικοί της κοινωνίας των πολιτών είχε δηλώσει ο κ. Τσιόλος κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού σχήματος.

Ο πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2016 και να εξασφαλίσει την υιοθέτησή του από το Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ