Ρωσία: Πληροφορίες για έφοδο των αρχών στο σπίτι της δημοσιογράφου Μαρία Οβσιανίκοβα

Ρωσία: Πληροφορίες για έφοδο των αρχών στο σπίτι της δημοσιογράφου Μαρία Οβσιανίκοβα

Οι ρωσικές αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι της διάσημης πια πρώην δημοσιογράφου της κρατικής τηλεόρασης που παραιτήθηκε έπειτα από τη διαμαρτυρία στον αέρα κατά του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία. Στην Οβσιανίκοβα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον της με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών πληροφοριών για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η υπόθεση εναντίον της Μαρίνα Οβσιανίκοβα ξεκίνησε βάσει νόμου, που θεσπίστηκε μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, που τιμωρούσε τις δηλώσεις κατά του στρατού, δήλωσε ο δικηγόρος Ντμίτρι Ζαχβάτοφ. Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών, ανέφερε το Associated Press.

Σύμφωνα με τον Guardian, o Ζαχβάτοφ είπε στον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza ότι η υπόθεση πιθανότατα συνδέεται με μια διαδήλωση που διοργάνωσε η Οβσιάννικοβα τον περασμένο μήνα, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος, οι στρατιώτες του είναι φασίστες».

Μετά την έφοδο, η δημοσιογράφος αναμένεται να οδηγηθεί στην Ερευνητική Επιτροπή για ανάκριση, είπε στο Telegram. Η Oβσιανίκοβα εργαζόταν ως παραγωγός στο Channel One που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος.

Έγινε διεθνής πρωτοσέλιδο στις 14 Μαρτίου όταν εμφανίστηκε πίσω από την παρουσιάστρια βραδινής εκπομπής ειδήσεων κρατώντας μια αφίσα που έγραφε «σταμάτα τον πόλεμο, μην πιστεύεις την προπαγάνδα, σου λένε ψέματα εδώ».

Κατηγορήθηκε για απαξίωση του ρωσικού στρατού και της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρούβλια.