Ρωσία: Παράνομη εισβολή η τουρκική παρουσία στο Ιράκ

Ρωσία: Παράνομη εισβολή η τουρκική παρουσία στο Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι και συζήτησαν σχετικά με την «παράνομη εισβολή» των τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ρωσική πλευρά εξέφρασε την πάγια θέση της υπέρ της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Το Ιράκ απηύθυνε χθες έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να απαιτήσει από την Τουρκία να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από το βόρειο Ιράκ, αποκαλώντας την ανάπτυξη δυνάμεων του τουρκικού στρατού στο έδαφός του μια «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς δικαίου.

Χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην χώρα 

Χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωσαν σήμερα για να καταγγείλουν την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων σε μια βάση κοντά στην Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ, ενώ ορισμένοι εξ αυτών έκαψαν σημαίες της Τουρκίας και φώναξαν απειλητικά συνθήματα κατά των στρατιωτών της καθώς θεωρούν ότι η Άγκυρα παραβίασε την εθνική κυριαρχία της χώρας τους.

Τουλάχιστον 4.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στην κεντρική Βαγδάτη σήμερα και χιλιάδες άλλοι στην πόλη Βασόρα στο νότιο τμήμα της χώρας, μεταξύ αυτών στελέχη σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Θάνατος στην Τουρκία. Θάνατος στον Ερντογάν».

«Θεωρούμε οποιουδήποτε είδους στρατιωτική παρουσία στην ιρακινή επικράτεια ως επίθεση από ξένες δυνάμεις εναντίον των οποίων πρέπει να αντισταθούμε χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο» είπε στους διαδηλωτές στη Βαγδάτη ο Χάντι αλ Αμίρι, ένας σιίτης βουλευτής που ηγείται της ένοπλης οργάνωσης Μπαντρ.

Τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργάνωσαν οι σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες απειλούν να κάνουν χρήση βίας εναντίον της Τουρκίας αν δεν αποσύρει τα στρατεύματά της.

Στοχεύοντας με το όπλο του μια φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Άμτζαντ Σαλίμ, ένας διοικητής της Οργάνωσης Μπαντρ στην Βασόρα είπε:

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού καθώς αναμένουμε διαταγές από τους διοικητές μας για να βάλουμε φωτιά και να κάψουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια των Τούρκων στρατιωτών»

Στη Βαγδάτη, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Ρόιτερς μετέδωσαν ότι είδαν οργισμένους διαδηλωτές να ποδοπατούν την τουρκική σημαία και να χτυπάνε ένα ομοίωμα του Ερντογάν με παπούτσια ως ένδειξη ασέβειας προς το πρόσωπό του.

«Εάν η Τουρκία νομίζει ότι το Ιράκ είναι απασχολημένο με το να πολεμάει το Ντάες (σ.σ αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) και μπορεί να εκμεταλλεύεται τη συγκυρία για να αναπτύξει στρατεύματα, στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να σκέφτεται δύο φορές προτού κάνει τέτοια λάθη» επισήμανε ο Άμπου Μουντάταρ αλ Μουσάουι, ένας διοικητής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Ασάϊμπ Αχλ αλ Χακ.

«Μπορούμε να στοχοθετήσουμε Τούρκους στρατιώτες και τις επόμενες ημέρες θα το αποδείξουμε».

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ