Ρωσία: Το Μαυροβούνιο να κάνει δημοψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ρωσία: Το Μαυροβούνιο να κάνει δημοψήφισμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το Μαυροβούνιο θα πρέπει να διενεργήσει δημοψήφισμα για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, καθώς λιγότεροι από τους μισούς πολίτες της χώρας υποστηρίζουν την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Kommersant τη Δευτέρα δήλωσε ότι η αναμενόμενη ένταξη της χώρας του στη βορειοατλαντική συμμαχία, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις με τη Μόσχα είναι ψυχρές, δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας.

"Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ δεν στρέφεται εναντίον απολύτως κανενός. Αυτό σημαίνει ότι δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Δεν έχουμε τον παραμικρό λόγο να μην διατηρήσουμε τις ιστορικά στενές σχέσεις μας με τη Μόσχα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Τζουκάνοβιτς δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία γνωρίζει πολύ καλά την πρόθεση του Μαυροβουνίου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ από τότε που η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της το 2006 και πρόσθεσε ότι η Ποντγκόριτσα γνωρίζει τις αντιρρήσεις της Μόσχας στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. "Δυστυχώς οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μεταξύ της Ρωσίας και της Συμμαχίας, της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό αντανακλάται σαφέστατα αυτές τις ημέρες στις σχέσεις μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Ρωσίας. Ωστόσο πιστεύω ότι αυτό δεν θα διαρκέσει πολύ ώστε οι σχέσεις μας να εξομαλυνθούν".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ