Ρ. Σβίγκου: Η χρονική στιγμή της επίθεσης του κ. Σόιμπλε προκαλεί ερωτηματικά

Ρ. Σβίγκου: Η χρονική στιγμή της επίθεσης του κ. Σόιμπλε προκαλεί ερωτηματικά

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε επιλέγει την πιο κρίσιμη φάση μιας διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές για να επιτεθεί στην ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρ/Σ «στο Κόκκινο 105.5».

«Το ότι αποφάσισε, χθες, ο κ.Σόιμπλε να παρέμβει προσωπικά για να σχολιάσει τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ και να μιλήσει ακόμη και για ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και για το χρόνο που επέλεξε να κάνει αυτές τις δηλώσεις», ανέφερε η Ράνια Σβίγκου. Για τη στάση που τήρησε η ΝΔ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η ΝΔ, μετά και από αυτές τις απαξιωτικές δηλώσεις Σόιμπλε, αυτό που επιλέγει να κάνει είναι να εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση ότι προκαλεί κρίση στις σχέσεις της χώρας με τη Γερμανία».

«Δεν βλέπουμε κανένα σχόλιο από την πλευρά της ΝΔ για τις δηλώσεις Σόιμπλε αυτές καθ'' εαυτές κι ούτε βέβαια βλέπουμε καμία απολύτως έγνοια για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης σε μια τόσο δύσκολη φάση, τόσο για τα κόκκινα δάνεια, όσο και για το ασφαλιστικό, τον ΑΔΜΗΕ και μια σειρά άλλων ζητημάτων», είπε η κ. Σβίγκου σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης και έχει σημασία ποια στάση θα κρατήσουν τα υπόλοιπα κόμματα, υπενθυμίζοντας στο σημείο αυτό ότι η κ. Γεννηματά, σήμερα θα είναι προσκεκλημένη στο συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

«Οι απόψεις του κ. Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα είναι γνωστές. Και μάλιστα ο ίδιος δεν έχει χάσει ευκαιρία να τις δημοσιοποιεί αυτές τις απόψεις του με κάθε δυνατό τρόπο και με πολύ σκληρές και απαξιωτικές εκφράσεις, όχι μόνο για την ελληνική κυβέρνηση αλλά και για τον ελληνικό λαό και για τη χώρα μας», επέμεινε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε γίνονται την ίδια στιγμή που ανακοινώνεται και επίσημα ο έλεγχος της πορείας του ελληνικού προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με δημόσιες μάλιστα συνεδριάσεις.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη και νομίζω ότι είναι μια νίκη της ελληνικής πλευράς, που έγινε δεκτή μετά από αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού, η οποία έρχεται σε αντιδιαστολή με τη γραμμή Σόιμπλε, η οποία θέλει να περάσει στην αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις που σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα, ούτε βέβαια στην ίδια του τη χώρα, θα μπορούσαν να γίνουν ανεκτές», παρατήρησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η σύγκρουση των ακραίων κύκλων των δανειστών με την Ελλάδα, είναι ουσιαστικά μια σύγκρουση για το τι δρόμο θα ακολουθήσει η Ευρώπη.

«Αυτό που είδαμε να εξελίσσεται και το πρώτο επτάμηνο της διαπραγμάτευσης, αυτή δηλαδή η σύγκρουση των ακραίων κύκλων των δανειστών με την Ελλάδα, η οποία αναζητά συμμαχίες και στο επίπεδο των ευρωπαϊκών κομμάτων που δεν ανήκουν μόνο στην ευρωπαϊκή Αριστερά αλλά και σε επίπεδο συμμαχιών με χώρες όπως η Γαλλία και άλλες χώρες, είναι μια σύγκρουση για το τι δρόμο τελικά θα ακολουθήσει η ίδια η Ευρώπη», είπε ειδικότερα η κ. Σβίγκου.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ