Πτώση τμήματος πύργου στο Κάστρο Μεθώνης

Πτώση τμήματος πύργου στο Κάστρο Μεθώνης

Το Κάστρο της Μεθώνης αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και χρόνια εξαιτίας της θέσης του αλλά και των υλικών κατασκευής του. Κατά τις πρωινές ώρες σήμερα διαπιστώθηκε η κατάρρευση τμήματος της δυτικής πλευράς του ημικυκλικού πύργου εντός του βόρειου περιβόλου του Κάστρου. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, «οφείλεται στις πρόσφατες, πολύ έντονες βροχοπτώσεις των αρχών της τρέχουσας εβδομάδας. Το τμήμα που κατέπεσε είχε εξαιρετικά μεγάλο βάρος και δεν ήταν εύκολο να συγκρατηθεί με άμεσα σωστικά μέτρα.

Ο ημικυκλικός Πύργος, ένας από τους αρχαιότερους της ακρόπολης, χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα και ανάγεται στο πρώτο οικοδομικό πρόγραμμα των Ενετών επί της χερσονήσου της Μεθώνης. Εξαιτίας της μεταγενέστερης επέκτασης των τειχών προς τα δυτικά κατά την Β΄ Ενετοκρατία (1686-1715), βρίσκεται σήμερα στο εσωτερικό του φρουρίου. Ο πύργος έχει υποστεί μεγάλες φθορές, διακρίνεται εντούτοις ότι είχε τοξοθυρίδες σε δύο επίπεδα προς την πλευρά της θάλασσας. Από αυτές σώζεται η ανώτερη τοξοθυρίδα, κατασκευασμένη με πώρινους δόμους. Ο πύργος είναι κατασκευασμένος από αργολιθοδομή με πώρινο πλαίσιο στη μοναδική σήμερα σωζόμενη τοξοθυρίδα του στα δυτικά.

Η μελέτη προϋπολογισμού 300.000 ευρώ για την στερέωση και αποκατάσταση του Κάστρου Μεθώνης, έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου –Νέστορος, όπως ανακοινώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου, από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

«Στη συνάντηση μου με τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «είχε επισημανθεί ότι παρά τις επενδύσεις οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΚΠΣ και ΕΣΠΑ 2007-2013), σε αυτό το σημαντικό μνημείο, εξαιτίας της θέσης του, πάνω στη θάλασσα, παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα. Έχουμε ήδη συμφωνήσει με τον Περιφερειάρχη να προχωρήσουμε σε Προγραμματική Σύμβαση, που θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο πλευρές, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να έχουμε έτοιμες τις μελέτες, με απώτερο στόχο η αποκατάστασή του να ενταχθεί στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Τα σοβαρά δομοστατικά προβλήματα τμημάτων του κάστρου, θα αντιμετωπιστούν από τις μελέτες που θα εκπονηθούν με τον προσφορότερο τρόπο».

Κατά τη σύσκεψη που έγινε, υπό την υπουργό, με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, σχετικά με το ζήτημα της προστασίας του Κάστρου της Μεθώνης, διαπιστώθηκαν και παρουσιάστηκαν τα σοβαρά δομοστατικά του προβλήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Αποφασίστηκε η εκπόνηση μελετών, που θα αφορούν στην αποκατάσταση τμημάτων του κάστρου, επεμβάσεις στερέωσης, καθώς και στην αναβάθμιση του φωτισμού. Για την κατάσταση του Κάστρου και την ενέργειες που δρομολογήθηκαν η κ. Μενδώνη είχε ενημερώσει τον Δήμαρχο Πύλου- Νέστορος κ. Παναγιώτη Καρβέλα.

Για την περαιτέρω διαπίστωση των ποικίλων προβλημάτων, έχει προγραμματιστεί η επί τόπου επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου και αρμοδίων στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Αντώνης Τσιρίγος, πρόεδρος του Φίλου Κάστρων Μεθώνης σε παλαιότερο άρθρο του στην Ελευθερία Καλαμάτας, σημείωνε ανάμεσα σε άλλα:

Το εμβληματικό μνημείο, εντυπωσιακό σε μέγεθος με έκταση 93 στρεμμάτων, αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα οχυρωματικής τεχνικής της εποχής του. Στέκεται αγέρωχο επί αιώνες, κτισμένο πάνω στο βραχώδες ακρωτήριο της Μεθώνης και τον «Μόθωνα λίθο», αντιμετωπίζοντας τα μανιασμένα κύματα και την αναπότρεπτη φθορά του χρόνου.

Το κάστρο αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της ευρύτερης περιοχής της Μεθώνης με μεγάλη ιστορική αξία. Είναι το αρχαιολογικό μνημείο της Μεσσηνίας με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και «εν δυνάμει» μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο. Ένα τέτοιο μνημείο είναι αυτονόητο ότι πρέπει να προστατεύεται ώστε να παραδοθεί ακέραιο στις μελλοντικές γενιές και να αναδεικνύεται με κάθε τρόπο ώστε να βοηθήσει την τοπική οικονομία να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο.

Ο Σύλλογος, εκτός από τις προσπάθειές του για την αναστήλωση του κάστρου, επιχειρεί και την επαναφωταγωήγησή του. Η πρώτη φωταγώγηση είχε γίνει το 2006 στο πλαίσιο του έργου του ΤΑΠΑ «Κάστρων περίπλους» αλλά δεν υπήρξε συντήρηση, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί καθόλου ο φωτισμός πλέον.