«Προϋπολογισμός Πολιτών» διαδικτυακά στις 18 Φεβρουαρίου 2021

«Προϋπολογισμός Πολιτών» διαδικτυακά στις 18 Φεβρουαρίου 2021

Ο προϋπολογισμός πολιτών, ένα σύγχρονο μέσο προκειμένου να γίνουν κατανοητές από όλους οι τεχνικές παράμετροι του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή οι επιλογές της κυβέρνησης για τα έσοδα που εισπράττει και πως τα διανέμει προς τους πολίτες μέσω των δημοσίων δαπανών, παρουσιάζεται σε ειδική ημερίδα.

Η ημερίδα διοργανώνεται από την έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και την ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» με επιστημονική υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Κατερίνα Σαββαΐδου.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης αποτελούν το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.), η Επιτροπή Φορολογίας της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Ελλάς), το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (ΙΝ.ΔΗ.ΜΕ.) και το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ.). Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η κάτοχος της Έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση του ΑΠΘ, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κα. Κατερίνα Σαββαΐδου και ο Διευθυντής του Δ.Π.Μ.Σ. Δίκαιο και Οικονομικά, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών κ. Ευτύχιος Σαρτζετάκης.

Μετά την παρουσίαση του Προϋπολογισμού Πολιτών εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας "Διαφάνεια του Προϋπολογισμού" θα ακολουθήσει συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021 με ομιλητές τον κ. Σκυλακάκη Θόδωρο, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Δούκα Πέτρο, πρώην υφυπουργό Οικονομικών και Πρόεδρο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τον κ. Λιαργκόβα Παναγιώτη, Πρόεδρο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, τον κ. Μίχαλο Κωνσταντίνο, Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος & του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τον κ. Αβραντίνη Τάσο, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών, τον κ.Κορομηλά Γεώργιο, Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και την κα. Σαββαΐδου Κατερίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ, Κάτοχο της έδρας Jean Monnet Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση.

Ο Προϋπολογισμός Πολιτών αποτελεί το ερευνητικό αποτέλεσμα της ερευνητικής ομάδας «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού», της οποίας επιστημονικά υπεύθυνη είναι η κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση του ΑΠΘ, κα Κατερίνα Σαββαΐδου, και μέλη της είναι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι του ΔΠΜΣ "Δίκαιο και Οικονομικά".

Ο προϋπολογισμός πολιτών αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για την επίτευξη της προσβασιμότητας των πολιτών στον Κρατικό Προϋπολογισμό υπό την έννοια να μπορεί να καταστεί κατανοητός από αυτούς. Ο προϋπολογισμός πολιτών είναι μια μη τεχνική παρουσίαση, του σχεδίου του προϋπολογισμού, ή του ψηφισθέντος προϋπολογισμού, με την οποία επικοινωνούνται στο ευρύ κοινό οι επιλογές της κυβέρνησης για την είσπραξη των εσόδων και τη διάθεσή τους στους πολίτες, μέσω της πραγματοποίησης των δημοσίων δαπανών, και της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να γίνεται κατανοητή από όσο πιο μεγάλο τμήμα του πληθυσμού είναι δυνατόν.

Στόχο της σύνταξης από την ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» και της δημοσίευσης του Προϋπολογισμού Πολιτών αποτελεί η βελτίωση της διαφάνειας του προϋπολογισμού και η διευκόλυνση του δημοσίου διαλόγου αναφορικά με τις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2021. 

pdf