Πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου: Καπραβέλος - Βασιλακόπουλος εξηγούν

Πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου: Καπραβέλος - Βασιλακόπουλος εξηγούν

Ο πρώτος θάνατος πλήρως εμβολιασμένου στη χώρα αποτελεί μια τραγική εξαίρεση στον κανόνα, καθώς όλοι οι άλλοι από τους 13.200 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό ήταν ανεμβολίαστοι. Κανένα φάρμακο και κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, όμως ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη άμυνα μας απέναντι στον ιό, ενώ σύντομα έρχονται εμβόλια νέας γενιάς που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις μεταλλάξεις. 

Αυτά τόνισαν ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σήμερα στον ΣΚΑΪ για την περίπτωση του 70χρονου εμβολιασμένου που έχασε τη ζωή του από την covid-19. 

Ανησυχητική η υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων

Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος ο 70χρονος που υπέκυψε στον κορονοϊό ενώ είχε κάνει και τις 2 δόσεις εμβολίου και ο οποίος δεν είχε υποκείμενα νοσήματα αποτελεί μια τραγική εξέλιξη που στέλνει 2 δυνατά μηνύματα:

1. Είναι μια τραγική εξαίρεση στον κανόνα, καθώς όλοι οι άλλοι από τους 13.200 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό ήταν ανεμβολίαστοι. Τα εμβόλια προστατεύουν και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ειδικά σε σχέση με το 4ο κύμα που έρχεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

2. Οι μεταλλάξεις φαίνεται ότι είναι υπερματαδοτικες και ότι μολύνουν και τους εμβολιασμένους. Η εκρίζωση του ιού φαίνεται ότι δεν είναι εφικτή στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Είναι πολύ δύσκολο αν δεν ολοκληρωθούν περισσότερο και με καλύτερο τρόπο τα εμβόλια έτσι ώστε να πετύχουμε την εκρίζωση του ιού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι όλη η οικογένεια του 70χρονου είχε εμβολιαστεί πλήρως, ενώ τόνισε ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολο χειμώνα και ότι πρέπει να πεισθούν και οι τελευταίοι για να εμβολιαστούν.

«Είναι κρίμα να φτάσουμε σε συνθήκες που να μην έχουμε κρεβάτι εντατικής. Για να μην φτάσουμε σε οριζόντια μέτρα πρέπει να προλάβουμε και να ξεπεράσουμε τους φόβους», υπογράμμισε.

Επίσης, εκτίμησε ότι οι επαναλαμβανόμενες δόσεις εμβολίων, καθώς και τα νέας γενιάς εμβόλια που έρχονται, θα αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τις μεταλλάξεις.

Βασιλακόπουλος: Μία αποτυχία δεν ακυρώνει το εμβόλιο

Ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε από την πλευρά του ότι είναι δεδομένο πως όταν μπούμε στον χειμώνα τα πράγματα θα είναι χειρότερα, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας και το άνοιγμα των σχολείων.

Αναφορικά με την περίπτωση του 70χρονου υπογράμμισε ότι κανένα φάρμακο και κανένα εμβόλιο δεν είναι 1000% αποτελεσματικό, και ότι το να αποτύχει μια φορά εκεί που έχει πετύχει 200 χιλιάδες φορές ή ένα εκατομμύριο είναι κάτι που μας στεναχωρεί, δεν ακυρώνει όμως το εμβόλιο. 

Προκειμένου να το εξηγήσει περαιτέρω ανέφερε πως 3500 κρούσματα που υπήρχαν τον Νοέμβριο κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα σήμαιναν 120 νεκρούς. Τα 3500 κρούσματα τον Μάρτιο σήμαιναν 60-70 νεκρούς ενώ τα 3500 κρούσματα σήμερα (Αύγουστο) σημαίνουν 20 νεκρούς. 

Τόνισε πως η μόνη λύση είναι να εμβολιαστούμε όλοι με τα υπάρχοντα εμβόλια και όταν έρθουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα θωρακιστούμε ακόμη καλύτερα.

«Παρά το ευχάριστο της μείωσης των νεκρών φοβούμαι ότι έχουμε εθιστεί στον θάνατο, δηλαδή πεθαίνει ένα μισό λεωφορείο κάθε μέρα από ένα ιογενές νόσημα που θα μπορούσαμε να το προλάβουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι το αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ένας φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, ενώ δεν θα έπρεπε να είναι έτσι.

«Πρέπει εμείς να κερδίσουμε τον αγώνα και όχι ο ιός», είπε χαρακτηριστικά.