Προς παράταση των κυρώσεων για τη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση

Προς παράταση των κυρώσεων για τη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται στην παράταση κατά ένα εξάμηνο των οικονομικών της κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, αυτή την Παρασκευή, αφού ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι συζητήσει το θέμα με τους ομολόγους του σε σύνοδο στις Βρυξέλλες που ξεκινά αύριο, είπαν διπλωμάτες χθες.

Ο Ρέντσι έχει θέσει το θέμα των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν στη Μόσχα πέρσι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, από την περασμένη εβδομάδα, όταν η χώρα του αποφάσισε αναπάντεχα να καθυστερήσει την έγκριση της παράτασης από τους αντιπροσώπους της στην ΕΕ, μετά από συμφωνία ηγετών τον Νοέμβριο.

"Θα ρωτήσουμε τους συμμάχους μας πώς πάνε (οι κυρώσεις) ... για να μην προχωρήσουμε με αυτοματοποιημένο τρόπο", είπε ο Ρέντσι σε εκπομπή στην ιταλική RAI χθες, προσθέτοντας ότι θα εγείρει το θέμα στη σύνοδο. "Δεν είμαστε εκεί για να βλέπουμε τα πάντα να περνάνε", είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύσει στη διήμερη σύνοδο στις Βρυξέλλες που ξεκινά αύριο, είπε στην επιστολή πρόσκλησής του ότι είχε ζητήσει από αντιπρόσωπους στην ΕΕ να εγκρίνουν τυπικά την απόφαση παράτασης την Παρασκευή.

Η Ιταλία, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λέει ότι δεν έχει πρόβλημα με την παράταση, αλλά δεν μπορεί να συμφωνήσει στην αυτόματη παράτασή τους χωρίς συζήτηση.

Στις Βρυξέλλες, διπλωμάτες είπαν ότι η συνάντηση των πρέσβεων από χώρες της ΕΕ έχει οριστεί για τις 4:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή, και η παράταση μπορεί να εγκριθεί τότε, μόλις τελειώσει η σύνοδος. "Από τη στιγμή που ο Ρέντσι έχει εγείρει το θέμα με τους αρχηγούς κρατών στη σύνοδο, οι κυρώσεις μπορούν να παραταθούν ως διαδικαστικό θέμα", είπε διπλωμάτης στην ΕΕ.

Δεν έχει ανακοινωθεί πότε ακριβώς θα μιλήσει ο Ρέντσι κατά τη σύνοδο, αλλά θα μπορούσε να το κάνει και αύριο βράδι, κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος.

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία από το τέλος του Ιουλίου το 2014, στοχεύοντας τους κλάδους της ενέργειας, των τραπεζών και της άμυνας. Οι κυρώσεις λήγουν στο τέλος Ιανουαρίου, ένα μήνα μετά την προθεσμία για να εκπληρωθούν οι όροι της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ουκρανία και τη Ρωσία τον Φεβρουάριο φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ