Πρώην πρωθυπουργός Σκωτίας: Νέο δημοψήφισμα εντός διετίας για την ανεξαρτησία της χώρας 

Πρώην πρωθυπουργός Σκωτίας: Νέο δημοψήφισμα εντός διετίας για την ανεξαρτησία της χώρας 

H Σκωτία θα ψηφίσει για την ανεξαρτητοποίησή της μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, εξαιτίας του «σκληρού» Brexit που παρουσίασε η Theresa May, όπως δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Alex Salmond.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Σκωτία διενήργησε δημοψήφισμα το 2014, όπου το 55% ψήφισε υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως η σημερινή πρωθυπουργός Nicola Stugreon, υποστηρίζει ότι οι Σκωτσέζοι είναι τώρα πιο πιθανό να έχουν αλλάξει γνώμη και να θέλουν την ανεξαρτητοποίησή τους.

Η ίδια έχει υποβάλει σειρά προτάσεων στην βρετανική κυβέρνηση, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και ταυτόχρονη παραμονή της Σκωτίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εάν η βρετανική κυβέρνηση απορρίψει την συμβιβαστική πρόταση της N. Stugreon, θεωρώ πολύ πιθανή τη διενέργεια δημοψηφίσματος», είπε ο Salmond ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας το 2014.

«Και νομίζω ότι σε αυτό το πλαίσιο, εντός αυτής της διετίας (θα διενεργηθεί δημοψήφισμα) και τότε νομίζω ότι το στρατόπεδο το Ναι θα κερδίσει αυτή τη φορά», κατέληξε.