Προβληματισμός από τις φωτιές σε αστικές περιοχές

Προβληματισμός από τις φωτιές σε αστικές περιοχές

Μακριά από μένα, κάθε σενάριο συνωμοσίας. Ούτε έχω τέτοια πρόθεση, ούτε πιστεύω ότι οδηγούν κάπου.

Εξάλλου έχουν δει τόσα πολλά τα μάτια μας, που η πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει ακόμη και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Αλλά δεν μπορεί να μην παρατηρήσω το τι συμβαίνει φέτος με τις πυρκαγιές. Μόνο μέσα στο δίμηνο Μαίου – Ιουνίου είχαμε 1.800 φωτιές!

Άντε και πες ότι κάτι τέτοιο είναι, όσο μπορεί, φυσιολογικό, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα.

Το περίεργο είναι και ήδη προβληματίζει, από ότι λένε οι πληροφορίες μου, το Μαξίμου και όχι μόνο, καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν μπει σε αστικές περιοχές, ή σε περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά οικισμοί.

Αυτό στην πράξη σημαίνει από τη μια ότι η επιχείρηση κατάσβεσης είναι δύσκολη και από την άλλη, ότι ο κίνδυνος για την απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι μεγαλύτερος.

Επειδή αρρωστημένα μυαλά υπάρχουν παντού, η κυβέρνηση δεν πρέπει να εφησυχάζει.

Οι φωτιές από τη Γλυφάδα, μέχρι το Δήλεσι, είναι περίεργες. Και εάν κάποιοι θέλουν για τους δικούς τους λόγους να θρηνήσουμε θύματα, πρέπει να έχουν ληφθεί όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, που θα εμποδίσουν την υλοποίηση τέτοιων σκέψεων.

Οχι για να μην πέσει η κυβέρνηση. Αλλά γιατί η επανάληψη μιας τραγωδίας, όπως ήταν στην Ηλεία ή στο Μάτι, δεν θα είναι αποτυχία μιας κυβέρνησης, αλλά αποτυχία ολόκληρης της χώρας.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται πρέπει να είναι απλά και κατανοητά, όπως και ο συντονισμός των αρμοδίων, πρέπει να είναι δεδομένος.

Το φετινό καλοκαίρι για μια σειρά από λόγους είναι ίσως από τα πιο επικίνδυνα των τελευταίων ετών. Υπάρχει αρκετή ...εύφλεκτη ύλη σε πολλά επίπεδα.