Προανακριτική: Η ώρα των κουκουλοφόρων μαρτύρων

Προανακριτική: Η ώρα των κουκουλοφόρων μαρτύρων

Αναγκαία χαρακτηρίζεται η κατάθεση των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων στο πλαίσιο της διερεύνησης της σκευωρίας που στήθηκε γύρω από την υπόθεση Novartis. Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται λύση στο «γόρδιο δεσμό» της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί ώστε να καταστεί εφικτή η εξέτασή τους από την προανακριτικής

«Καθίσταται αναγκαίο να καταθέσουν, μετά τα όσα έχουν πει οι μάρτυρες», λένε πηγές της προανακριτικής στο liberal.gr και μάλιστα η επιτροπή εμφανίζεται έτοιμη ακόμα και να… μετεστεγαστεί ώστε να αρθεί το εμπόδιο της «κουκούλας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Μπούγας θα διαβιβάσει την απόφαση της επιτροπής στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Λάμπρο Σοφουλάκη και Ευάγγελο Ζαχαρή, προκειμένου άμεσα την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη να ξεκινήσει η διαδικασία, εφόσον προκύψουν εμπόδια διαδικαστικού τύπου.

Έτσι, τα μέλη της επιτροπής εμφανίζονται διατεθειμένοι η κατάθεση να γίνει, ναι μεν με τη φυσική παρουσία των προστατευόμενων αλλά έστω με την περιβόητη «κουκούλα», μολονότι  η κατάθεση στον Άρειο Πάγο έγινε άνευ αυτής! Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» δεν πρόκειται (για ευνόητους λόγους) να έλθουν στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εκ προοιμίου άσκηση για δυνατούς λύτες ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η εισαγγελία να επιχειρήσει να προστατέψει τους δύο μάρτυρες, μολονότι -όπως λένε πηγές της προανακριτικής- έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην εξέτασή τους. Το σενάριο, δε, να βρεθούν απέναντί τους μόνο οι εισηγητές των κομμάτων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί. 

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το κατηγορητήριου σε βάρος του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Την προσεχή Δευτέρα στην προανακριτική θα συζητηθεί εκτενώς ενώ θα σταλεί αίτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ώστε να γνωμοδοτήσει για το κατά πόσον μπορεί να γίνει και με ποιον τρόπο.

Με τον τρόπο αυτό η διαδικασία θα έχει δικονομική νομιμοποίηση απέναντι στο ενδεχόμενο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος να επιχειρήσει να αποδράσει στο Δικαστικό Συμβούλιο βασιζόμενος σε νομικίστικα επιχειρήματα. Η διεύρυνση του κατηγορητηρίου, με βάση τα όσα κατήγγειλαν ήδη οι δικαστικοί λειτουργοί, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μια και -σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Δ. Παπαγγελόπουλος είχε ασκήσεις πιέσεις και πραγματοποιούσε παρεμβάσεις και για άλλες υποθέσεις πλην αυτής της Novartis. 

Υπενθυμίζεται ότι πλην των προστατευόμενων μαρτύρων την πόρτα της επιτροπής θα περάσουν οι:

- Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης

 -ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνίς

 -η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη

 -ο πρώην αναπληρωτής Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Τέλος, η επιτροπή δεν αποκλείεται να καλέσει την τέως Γενική Επιθεωρήτρια  Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου και την τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Καθώς επίσης τους επίκουρους αντιεισαγγελείς διαφθοράς Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη, που διαχειρίστηκαν με την Ελένη Τουλουπάκη τη δικογραφία Novartis.