ΠΟΥ: Τα λιγότερα τεστ είναι πιθανόν ο λόγος πτώσης των κρουσμάτων

ΠΟΥ: Τα λιγότερα τεστ είναι πιθανόν ο λόγος πτώσης των κρουσμάτων

Μια πτώση στα ποσοστά των τεστ για την Covid-19 συμβάλλει πιθανόν στη μείωση των αναφερόμενων κρουσμάτων, παρόλο που οι θάνατοι αυξάνονται, ανακοίνωσε σήμερα η υπεύθυνη για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιδημιολόγος Μαρία Βαν Κέρκοβ.

"Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή, νομίζω, είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός θανάτων", είπε η Βαν Κέρκοβ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που μεταδόθηκε ζωντανά στο Twitter, το Facebook και το YouTube.

"Μόνο την τελευταία εβδομάδα, σχεδόν 75.000 άνθρωποι πέθαναν, όπως αναφέρθηκε σε εμάς, και γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια υποεκτίμηση", ανέφερε.

Οι χώρες που δηλώνουν ότι η διασπορά της Covid-19 στην επικράτειά τους μειώθηκε πριν από δύο έως έξι εβδομάδες έχουν δει πιθανόν μια μείωση στα ποσοστά των τεστ, δήλωσε ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Ο ΠΟΥ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προέτρεψε τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν τα ποσοστά εμβολιασμού και των γρήγορων τεστ αντιγόνου, καθώς οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη.

Αρκετές χώρες έχουν ανακοινώσει σχέδια για τη χαλάρωση των περιορισμών για την Covid-19 τις ερχόμενες εβδομάδες, εάν ο ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων συνεχίσει να μειώνεται.

Δεν είναι τώρα η ώρα για τις χώρες να αλλάξουν τις απαιτήσεις απομόνωσης για τους ανθρώπους που βγαίνουν θετικοί στα γρήγορα τεστ αντιγόνου ή τα μοριακά τεστ (PCR), πρόσθεσε ο Ράιαν.