ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Η κυκλοφορία του στελέχους Δέλτα σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά οδηγεί τη μετάδοση της Covid-19 σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο όπου το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται –ακόμη και σε χώρες οι οποίες, σε εθνικό επίπεδο, έχουν υψηλά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης– ο ιός, το ίδιο το στέλεχος Δέλτα, στην πραγματικότητα κυκλοφορεί σε περιοχές που έχουν χαμηλό επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης και στο πλαίσιο μιας πολύ περιορισμένης και ασυνεπούς χρήσης των μέτρων δημόσιας υγείας και κοινωνικής προστασίας», δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκοβ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου.

Είναι σαφές ότι τα εμβόλια αποτρέπουν την αύξηση των περιπτώσεων σοβαρής νόσησης και των θανάτων από το στέλεχος Δέλτα, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Σούμια Σουαμινάθαν.

CDC: Απαραίτητη μια τρίτη αναμνηστική δόση

Την ίδια ώρα δραματικά μειωμένα ποσοστά προστασίας των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα» στους ηλικιωμένους σύμφωνα με νέα στατιστικά δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα η επικεφαλής των αμερικανικών κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Συγκεκριμένα η Δρ Ροσέλ Γουαλένσκι εμφανίστηκε υπέρμαχη μιας τρίτης αναμνηστικής δόσης και επικαλέστηκε πρόσφατη έρευνα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων που έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έπεσε στο 53% με την μετάλλαξη «Δέλτα».

Αναφέρθηκε επίσης στην έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα στο Ισραήλ από την οποία προκύπτει αύξηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων της Pfizer στο 86% με την χορήγηση της ενισχυτικής δόσης.